Venturis: concurrentie neemt toe in advocatenbranche

06 november 2012 Consultancy.nl

De concurrentie in de Nederlandse advocatenbranche gaat de komende jaren sterk toenemen. Belangrijkste reden is de verwachte markttoetreding van verschillende grote Amerikaanse en Britse advocatenkantoren. De Nederlandse juridische markt is sinds het begin van deze eeuw stabiel, maar daar zal met de komst van de nieuwe concurrenten een einde aan komen. Dat stelt Gerard Tanja van Venturis Consulting Group, een adviesbureau dat zich toelegt op de advocatuur.

Jones Day
Diverse grote Amerikaanse en ook Britse advocatenkantoren zullen binnenkort naar Nederland komen, of hebben uitbreiding naar ons land in hun planning staan. Het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day zal bijvoorbeeld in 2013 een filiaal in Amsterdam openen, en wil binnen twee jaar 30 à 40 advocaten in Nederland aan de slag hebben, aldus Tanja. Jones Day beschikt wereldwijd al over 37 advocatenkantoren  en 2.400 advocaten.

Daar zal het niet bij blijven, vervolgt de adviseur van Venturis Consulting Group: “Ik voorspel dat er binnen anderhalf jaar nog twee komen. Op de agenda van grote Amerikaanse en Britse kantoren staat uitbreiding van hun positie in de Benelux”.

Nieuwe concurrentieverhoudingen
De Nederlandse advocatenmarkt is al geruime tijd stabiel. Een aantal grote Britse kantoren, waaronder Linklaters en Allen & Overy, kwam aan het begin van deze eeuw naar Nederland. Maar sinds zij een deel van hun concurrentie hebben overgenomen, is het aantal buitenlandse advocatenkantoren in Nederland vrijwel stabiel.

Nederlandse kantoren vormen, ondanks de buitenlandse concurrentie, het grootste aandeel op de juridische markt. Het grootste kantoor van Nederland is De Brauw met 266 advocaten. Daarna volgen Nauta Dutilh (256 advocaten), Loyens & Loeff (250 advocaten), Houthoff Buruma (236 advocaten) en AKD (186 advocaten).

Over Venturis Consulting Group
Venturis Consulting Group is eerder dit jaar opgericht door de fusie van drie boutique-adviesbureaus. Het adviesbureau levert management consulting diensten aan zakelijke dienstverleners, met name aan bedrijven in de juridische sector.

Nieuws

Meer nieuws over