Venturis: Tarieven en marges van advocaten onder druk

28 maart 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De tarieven en marges van advocaten staan onder grote druk. Dit heeft niet alleen te maken met de malaise in de advocatuur. Ook de groeiende concurrentie en de prijsbewuste klant dragen sterk bij aan de druk op advocatenkantoren om hun prijzen aanzienlijk te verlagen. De grote kantoren hebben waarschijnlijk genoeg vet op de botten, met name de ‘midmarket’ krijgt het zwaar. Falliesementen zullen er zeker voorkomen. Dit stelt Gerard Tanja, partner bij Venturis Consulting Group in een gesprek met BNR Nieuwsradio, naar aanleiding van een onderzoek door het FD.
 
Venturis Consulting Group is gespecialiseerd in het adviseren van juridische dienstverleners. Het adviesbureau is medio 2012 opgericht door de fusie van drie boutique adviesbureaus.

Venturis - Tarieven van advocaten onder druk
 
Markt
Tanja geeft aan dat, ondanks het feit dat sommige segmenten binnen de markt enige groei laten zien, er binnen de top 75 advocatenkantoren in Nederland sprake is van stagnering van de groei. Door tegenvallende marges ziet het er naar uit dat de juridische markt dit jaar in z’n geheel zal krimpen.
 
Failissementen
De ervaren consultant waarschuwt dat het “onvermijdelijk is” dat er aan de onderkant en het midden van de markt falliesementen zullen voorkomen. Het betreft met name advocatenkantoren met een grootte van 20 a 35 fee-earners. Zulke failissementen zullen zich waarschijnlijk “langs de weg der geleidelijkheid” voltrekken door bijvoorbeeld opsplitsingen, liquidaties of uiteenvallingen.
 
Onderscheidend vermogen
In het interview stelt Tanja bovendien dat in het bijzonder de kleinere advocatenkantoren moeite hebben om zich te onderscheiden van de concurrentie. “Soms zijn ze zo breed en algemeen georiënteerd dat er weinig onderscheidend vermogen is, waardoor het voor de cliënt moeilijk is om een keuze te maken”.