Venturis: 15% grote advocatenkantoren in problemen

07 mei 2013 Consultancy.nl

Vergelijkbaar met de accountancy en consultancybranche wordt ook de advocatuur hard geraakt door de economische crisis. Advocatenkantoren gaan gebukt onder forse winst- en omzetdalingen, krimp in het personeelsbestand en afsplitsingen van (ontevreden) partners. Volgens Gerard Tanja van adviesbureau Venturis Consulting Group verkeert momenteel zelfs zo’n 15% van de grote advocaten-kantoren in de problemen.
 
Tussen 2008 tot 2011 daalde de omzet van de advocatensector met circa 5%. Recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar doordat de meeste advocaten hun cijfers over 2012 nog moeten deponeren, alhoewel de verwachting is dat er over de hele linie sprake is van een grotere omzetdaling.
 
Malaise
Twee redenen liggen volgens Tanja ten grondlsag aan de malaise in de advocatuur. Ten eerste, als gevolg van toegenomen concurrentie staan de tarieven van advocaten staan onder grote druk. De concurrentie neemt toe door de markttoetreding van diverse grote Amerikaanse en Britse advocatenkantoren en het stijgende aantal boutique advocatenkantoren die meestaal ontstaan uit afsplitsingen van partners van gerenommeerde kantoren. Daarnaast worden klanten prijsbewuster en kijken ze steeds kritischer naar de dienstverlening en toegevoegde waarde van juridische adviesbureaus. “Discussies ontstaan vooral als klanten niet begrijpen waarvoor ze moeten betalen” zegt adviseur Hanneke van Dijk, tot voor kort advocaat bij advocatenkantoor NautaDutilh.
 
Grote advocatenkantoren in de problemen
 
Megadaling in tarieven
Grote advocatenkantoren konden nog relatief lang de dans ontspringen en de tarieven van hun advocaten – zo’n €500 per uur – in stand houden. Inmiddels kunnen ook de grote advocatenkantoren niet langer vasthouden aan hun oude tarievenstructuur. Sommige advocatenkantoren stunten zelfs met prijzen. Een praktijkvoorbeeld: Voor de crisis brachten advocaten gemiddeld €50.000 in rekening voor de uitgifte van een eenvoudige obligatie. Nu kunnen opdrachtgevers dezelfde dienstverlening afnemen voor zelfs €10.000. Een partner van een toonaangevend advocatenkantoor – die niet met naam en toenaam genoemd wil worden – laat weten dat de nood in sommige gevallen zo hoog is dat bepaalde diensten soms bijna gratis worden aangeboden.
 
In de problemen
De druk op omzet en marges raakt nu ook de grote advocatenkantoren. “In de top 75 verkeren zo’n 12 advocatenkantoren in de problemen” zegt Tanja. Sommge advocatenkantoren, die Tanja overigens niet bekend wil maken, staan onder verscherpt toezicht van financieringspartijen zoals banken. Eerder waarschuwde Tanja al voor een een golf aan faillissementen bij juridische advieskantoren met 20 a 35 fee-earners, de zogenaamde ‘midmarket’.
 
Meer nieuws over de advocatuur:
- Venturis: Tarieven en marges van advocaten onder druk
- Ngenious: Klantgerichtheid advocaten onder de maat
- Venturis: concurrentie neemt toe in advocatenbranche
- PwC: Advocaten laks met vertrouwelijke gegevens

Nieuws

Meer nieuws over