5 management tips voor Koning Willem-Alexander

26 april 2013 Consultancy.nl

Op 30 april 2013 wordt Prins Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk (Amsterdam) ingehuldigd als de nieuwe koning van Nederland. De aanstaande koning krijgt te maken met een zware erfenis van de populaire Koningin Beatrix en een uitgebreid takenpakket. Zo moet Willem-Alexander diverse staatkundige taken (bijv. wekelijks overleg met de minister-president en het voorlezen van de troonrede), ceremoniële taken (bijv. staatsbezoeken) en politiek-economische taken (bijv. stimuleren van samenwerking/export met het buitenland) tot een goed einde brengen.
 
Om de toekomstige koning goed in het zadel te helpen heeft Naumac, een niche adviesbureau uit Leiden, vijf management-tips opgesteld voor Willem-Alexander.
 
1 – Eenvoud
Wat betekent uw koningschap? Wees helder in uw doel en focus op de belangrijkste zaken. Op die manier is de koers voor iedereen duidelijk en wordt u hiermee direct geassocieerd. Houd in uw achterhoofd dat u een voorbeeldfunctie hebt, dus “lead by example” en wordt zelf de belichaming van het doel.
 
2 – Zorg voor draagvlak
Zorg dat uw volk weet wat er zich afspeelt in uw “ivoren toren”. Laat weten wat het betekent om Koning te zijn en houdt het volk regelmatig op de hoogte van uw activiteiten. Als Koning is het hard werken en iedereen mag best weten wat u allemaal doet voor ons land.  Zo verdient u begrip en respect.

5 management tips voor Koning Willem-Alexander
 
3 – Laat u zien & inspireren
Zorg dat u zichtbaar bent. De jaarlijkse Koningsdag is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van, maar één keer per jaar is niet voldoende. Maak gebruik van bestaande alledaagse gelegenheden en ontmoet zo regelmatig diverse onderdanen. Zo wordt u gevoed met hetgeen hen bezig houdt.
 
4 – Voorbij de Quick-win
Als Koning hebt u het voordeel niet op de korte termijn te worden afgerekend. Deze luxepositie hebben maar weinigen, maak daar dus gebruik van. Bijvoorbeeld door oprecht kritisch te zijn als dat nodig is. Het is beter om achteraf gerespecteerd te worden dan om nu geliefd te zijn. Neem uw tijd ook om een zo goed als mogelijk team samen te stellen, investeer in deze mensen. Vertrouw hierin ook uw vrouw, Maxima.
 
5 – Blijf uzelf ontwikkelen
Blijf niet naar het verleden kijken, maar neem wel de belangrijkste lessen mee naar de toekomst. Iedereen blijft zich ontwikkelen, ook een Koning. Zorg dat u erop kunt vertrouwen altijd directe feedback te krijgen vanuit uw omgeving. Zoek daarom eventueel een mentor die u continue de spiegel kan voorhouden.

Nieuws

Meer nieuws over