Telecomspecialist Naumac sluit partnership met Flint International

13 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Naumac, een adviesbureau voor de telecomsector, is een joint venture aangegaan met Flint International, een wereldwijd opererende branchegenoot met circa 250 consultants en technische professionals.  

“We kijken erg uit naar deze samenwerking met Flint International”, geeft Tjeerd Nauta aan, die samen met partner Frederike Fennema Naumac runt. De twee bedrijven hebben al eerder samengewerkt, zo’n drie jaar zelfs. Dat gebeurde onder meer tijdens projecten voor Cisco, een internationale specialist op het gebied van IT en netwerkoplossingen. “Die eerdere samenwerkingsperiode heeft beide partijen laten inzien dat we een vergelijkbare aanpak en dezelfde waarden delen”, laat Nauta weten, die Naumac in 2006 oprichtte na jarenlang te hebben gewerkt voor telecombedrijf KPN en onderzoeksinstituut TNO. “Naast de complementariteiten op het gebied van klantenservice, is er ook een sterke interpersoonlijke klik tussen de raden van bestuur van beide bedrijven”, zegt Nauta.

Symbiose

Door de samenwerking met Flint International krijgt Naumac de beschikking over een groot netwerk. Flint International werd in 1999 opgericht door vier voormalige professionals uit de telecommunicatie-divisie van het van oorsprong Zweedse Ericsson. Flint International levert diensten op het gebied van consultancy, resourcing en managed services aan klanten binnen de telecommunicatie- en IT-sector. Sinds 2002 wordt de organisatie geleid door Managing Director Neil Burbidge, die beschikt over ongeveer 250 consultants en technische specialisten. Zij generen gezamenlijk een jaarlijkse omzet van circa $75 miljoen. Dat gebeurt vanuit het Britse Watford – waar het hoofdkantoor is gevestigd – en vanuit Ierland, Polen, Rusland, Saoedi-Arabië, Botswana en Kenia.  

Telecom specialist Naumac sluit partnership met Flint International

Voor Flint International is de samenwerking interessant omdat het bedrijf daarmee kan inspelen op de groeiende vraag naar externe expertise in de Benelux-telecommarkt. De joint venture met Naumac voegt namelijk meer dan twaalf jaar ervaring binnen de Benelux toe aan het profiel van Flint International. “Net zoals Flint International, specialiseert Naumac zich in het leveren van ervaren (interim) telecom- en IT-professionals. Het bedrijf opereert al meer dan een decennium succesvol binnen de Benelux”, aldus Burbidge. 

Verder speelt ook de huidige economische ontwikkeling van de regio een rol: “Het bedrijfsleven in Nederland en België trekt aan, waardoor het logische was om de volgende stap in die markt samen met Naumac te zetten”, legt Burbidge uit. Hij voegt daaraan toe: “Met onze aanwezigheid in de Benelux kunnen we onze internationale klanten die ook zaken doen in de regio nu beter bedienen. Door de samenwerking kunnen we eveneens profiteren van de lokale expertise van een gevestigde speler.” Daarnaast was een andere drijfveer voor de joint venture de kennis van Naumac rondom de lokale wet- en regelgeving. Wil Flint International opereren in de Benelux, dan moeten de activiteiten in deze regio in overeenstemming zijn met de lokale wetgeving. Volgens Burbidge zit dat wel snor: “Naumac is NEN 4400-1 gecertificeerd.” 

De strategische samenwerkingsovereenkomst tussen Flint International en Naumac is voor beide kantoren gesloten in een bloeiende periode. Zo werd Flint International – dat dubbele groeicijfers kende – vorig jaar opgenomen in de Britse ‘Sunday Times SME Export Track 100’ – een ranglijst van de 100 mkb-ondernemingen in de UK met de snelst groeiende internationale verkoopcijfers in de afgelopen twee jaar. Flint International sleepte de negenendertigste plek in de wacht. Naumac zette vergelijkbare prestaties neer en werd afgelopen jaar voor de vierde keer door het FD uitgeroepen tot ‘Gazelle’. Eerder gebeurde dat in 2010, 2011 en 2012. 

Marktontwikkelingen

Een aantal jaar geleden werd de telecomindustrie opgeschud door de veranderende klantenbehoefte van belminuten naar MB’s. Naar verluidt is een nieuwe grote verstoring aanstaande ten gevolge van de hedendaagse digitale transformatie. Zo zorgen onder meer technologische startups voor groeiende concurrentie, iets waar gevestigde spelers nog niet eerder mee zijn geconfronteerd. Om hun voorsprong te behouden, vernieuwen de grote telecommunicatie-organisaties hun bedrijfsmodellen en omarmen ze de digitale transformatie. Dat doen ze door de samenwerking – bijvoorbeeld met specialistische techbedrijven – te intensiveren om zo innovatie te kunnen versnellen.

Transities zoals deze vergroten de vraag naar consultants en interim-managers. Flint International en Naumac verklaren dat de bundeling van krachten ze beter zal positioneren om hun klanten in Nederland, België en Luxemburg van dienst te zijn. De Benelux-markt voor managementconsultancy wordt geschat op €2 miljard, waarvan ons land een marktaandeel van circa 58% in beslag neemt. De telecomadviessector in de Benelux is volgens de onderzoeksredactie van Consultancy.nl naar schatting verantwoordelijk voor een aandeel van 5% tot 8% van de totale uitgaven aan externe adviesbureaus.