Gemeente Hoorn moet bijsturen om op koers te blijven voor CO2-reductiedoelen

21 mei 2025 Consultancy.nl

De gemeente Hoorn ligt niet op koers voor het behalen van haar CO2-reductiedoelen. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de Rekenkamer Hoorn.

Tegen 2030 wil Hoorn haar CO2-uitstoot met 55% hebben teruggedrongen (ten opzichte van de uitstoot in 2019). In het jaar 2026 vindt een tussentijdse toets plaats: Hoorn wil dan een emissiereductie hebben gerealiseerd van 33%.

Drie subdoelen

De Noord-Hollandse gemeente wil haar hoofdoelstelling onder andere gaan verwezenlijken door vóór eind 2030 minstens 14% van haar woningen van het aardgas af te halen en ze aan te sluiten op een duurzaam alternatief, waaronder een collectief warmtenet.

Hoorn zet ook in op andere duurzame energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. De gemeente heeft de ambitie om tegen 2030 minimaal 31% van alle energie duurzaam op te wekken.

Tevens wil Hoorn stroom gaan besparen, bijvoorbeeld door het aanleggen van zuinigere straatverlichting en het beter isoleren van gebouwen.

Niet op koers

Uit de analyse van Ecorys blijkt dat Hoorn reeds meerdere goede stappen heeft gezet, maar tegelijkertijd niet op koers ligt om haar reductiedoelstellingen binnen de vastgestelde termijn te gaan realiseren.

Zo ligt er een duidelijk plan op tafel voor het aardgasvrij maken van woningen en is er ook voortgang geboekt, maar tegelijkertijd is er een aanzienlijke versnelling nodig om de 14%-subdoelstelling te behalen, aldus de onderzoekers.

Verder mankeert er het nodige aan het plan voor het verhogen van het aandeel opgewekte duurzame energie. “Het plan is feitelijk achterhaald en biedt geen perspectief op succes”, stelt Ecorys. “Een nieuw plan is daarom noodzakelijk.”

Op het gebied van energiebesparing heeft Hoorn wel voldoende vooruitgang geboekt. De onderzoekers geven hierbij echter wel aan dat het lastig is om deze besparing exact te kwantificeren.

“Gegeven de voortgang op de drie subdoelen, is het onwaarschijnlijk dat de gemeente haar tussentijdse reductiedoel in 2026 al zal bereiken”, luidt de conclusie van Ecorys.

Externaliteiten

Dat de energietransitie in Hoorn niet volgens planning lijkt te verlopen, valt de gemeente niet volledig aan te rekenen, menen de onderzoekers. Nederland kampt met forse netcongestieproblemen. Deze drukte op ons stroomnet bespoedigt de energietransitie bepaald niet – nieuwe zonneparken kunnen hierdoor bijvoorbeeld niet altijd worden aangesloten. Hoorn ondervindt ook hinder van dit soort beperkingen.

Lees ook: Netcongestie vraagt om eenduidig energiebeleid.

Ook blijkt het complex om alle inwoners mee te krijgen in de energietransitie. Door landelijke schandalen – zoals de toeslagenaffaire – heerst er wantrouwen richting de overheid. Sommige inwoners durven bijvoorbeeld geen duurzaamheidssubsidies meer aan te vragen. En dat remt de energietransitie.

Monitor voortgang en herstel vertrouwen

Hoorn doet er volgens Ecorys verstandig aan om meer inzicht te verkrijgen in de voortgang van haar energietransitie door het beleid te monitoren. Op die manier kan de gemeenteraad het beleid – indien nodig – met beter onderbouwde keuzes bijsturen.

Verder is het herstellen van het vertrouwen onder inwoners cruciaal. Bekende Hoornenaren – zoals vrijwilligers – zouden hierin een grote rol kunnen spelen. Maatwerk in communicatie en een aanpak per wijk kunnen in dat geval veel effect hebben, aldus de onderzoekers.

More on: Ecorys
Netherlands
Company profile
Ecorys is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Ecorys is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.