Steeds populairdere prefab-bouwen biedt kansen in de strijd tegen woningnood

De woningnood in Nederland bereikte in 2024 een historisch hoogtepunt: het tekort aan woningen is opgelopen tot ruim 400.000. Terwijl traditionele bouwmethoden lijden onder stijgende kosten, personeelstekorten en trage procedures, wint prefab-bouwen in rap tempo terrein. Dat blijkt uit het Prefab Homes Radar-rapport van Roland Berger en industrie-expert Marjet Rutten.
Prefabwoningen zijn huizen die niet op de bouwplaats worden gebouwd, maar van tevoren op een externe productielocatie. Meestal worden ze vervaardigd in eenvoudig te transporteren en monteren secties. Dat biedt verschillende voordelen, zoals kortere bouwtijden en lagere operationele kosten.
Daarmee wordt prefab gezien als een bouwmethode die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het keren van het tij in de groeiende woningcrisis: waar de overheid en bouwsector de ambitie hebben om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen op te leveren, lukt het maar niet om dit hoge aantal daadwerkelijk van de grond te krijgen.
Ondertussen wint prefab-bouwen snel terrein. In 2024 zijn er circa 14.300 prefabwoningen gerealiseerd, zo laat het rapport van Roland Berger zien. Dat is 21% van de totale nieuwbouwproductie. Daarmee is het aandeel prefab sinds 2020 meer dan verdubbeld.
De helft prefab in 2030
Als het aan prefabproducenten ligt, zet deze snelle groei de komende jaren door: in 2030 moet de helft van alle nieuwbouwwoningen prefab zijn. Voor dit jaar verwachten ze een productiestijging van 53%, naar bijna 22.000 woningen.
Daarbij merken de onderzoekers van Roland Berger wel op dat de producenten in het verleden vaak iets te optimistisch bleken in hun verwachtingen: tussen 2019 en 2023 werd slechts driekwart (74%) van de verwachte productie gehaald. Daarom hebben de onderzoekers de verwachte productie voor dit jaar bijgesteld naar 16.200.
In lijn met de snelle groei van de sector stijgt ook het aantal actieve prefabproducenten snel: van 21 in 2018 naar 69 in 2024. De top 20-spelers zijn samen goed voor bijna 80% van de productie. Vooral woningcorporaties zijn belangrijke afnemers (59%), gevolgd door projectontwikkelaars (12%).
Lees ook: De 20 grootste bouwbedrijven van Nederland.
Efficiënt en duurzaam
Al met al ziet Roland Berger voor prefabbouw een sleutelrol weggelegd in het wegwerken van het oplopende woningtekort. Daarbij wijzen de onderzoekers erop dat prefabwoningen vaak ook nog duurzamer zijn dan traditionele bouw. Zo wordt bij 53% van de woningen hout als hoofdconstructiemateriaal gebruikt en bevat 22% meer dan 30% biobased-materialen.
“Prefabwoningen bieden een innovatieve en efficiënte manier om de woningnood aan te pakken, en zijn essentieel voor een duurzame toekomst”, aldus Sameer Mehta, senior partner bij Roland Berger.
De groeipotentie is dan ook groot, maar succes hangt wel af van meer dan productiecapaciteit alleen, waarschuwen de onderzoekers: heldere regelgeving, ruimte voor innovatie en samenwerking met overheden zijn cruciaal om de ambities waar de maken.