Horwath HTL: Omzet hotelbranche opnieuw gedaald

12 april 2013 Consultancy.nl

Hotels in Nederland lieten in 2012 wederom lagere omzetcijfers zien. Oorzaken lagen o.a. in de lagere bezettingsgraad en het feit dat kamers iets lager geprijsd waren. Dit blijkt uit het rapport ‘Hotel Yearbook 2013’ van hotel- en horeca specialist Horwath HTL.
 
Bezettingsgraad
Vorig jaar daalde de bezettingsgraad binnen de hotelbranche gemiddeld gezien van 67.2% naar 66,3%. Waar de bezettingsgraad in de driesterrenhotels wel steeg van 66.8% naar 68.5% zag het hogere segment (i.e. de vier- en vijf sterren hotels) een daling van ongeveer 2%.
 
Kamerprijzen
Kamerprijzen daalden in 2012 gemiddeld met ongeveer €1, waarmee de prijs voor een kamer op €97 lag. Daarmee ligt de gemiddelde prijs van hotelkamers in Nederland fors lager dan de prijs in Amsterdam. Eerder onderzoek van PwC toont aan dan bezoekers gemiddeld €120 per nacht betalen in de hoofdstad.
 
Kijkend naar de kamers die beschikbaar waren daalde de omzet gemiddeld met €2 per kamer en bracht een kamer daarmee €64 op. Bij de vier- en vijfsterrenhotels zakte de omzet gemiddelde met respectievelijk €1 en €2. De omzet per kamer in de driesterrenhotels steeg wel gemiddeld met €2 en kwam daarmee op €74 in vergelijking met 2011.
 
Horwath HTL - Hotel Yearbook 2013
 
Meer concurrentie
Horwath HTL waarschuwt dat 2013 waarschijnlijk geen beter jaar zal worden voor hotels. De belangrijkste reden is de toegenomen concurrentie, die veroorzaakt wordt door de toenemende herbestemming van kantoorpanden naar hotels en de invloed van internationale hotelketens. Met name Amsterdamse hotels zullen kampen met meer concurrentie, een conclusie die PwC recentelijk ook trok (zie ‘Overaanbod bedreigt Amsterdamse hotelbranche’).
 
Toch zien de consultants ook positieve ontwikkelingen voor onze hoofdstad door de vele festiviteiten die voor het komende jaar gepland staan. Zo viert onze hoofdstad het 400-jarig jubileum van de kanalen, het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw, en de heropening van enkele zeer grote musea. Het feit dat Lonely Planet Amsterdam de op één na beste stad om te bezoeken noemt, zal ook helpen om meer toeristen naar de stad te trekken.

Nieuws

Meer nieuws over