PwC: Overaanbod bedreigt Amsterdamse hotelbranche

25 februari 2013 Consultancy.nl

De hotelbranche in Amsterdam wordt bedreigd door een ‘overaanbod’ van hotelkamers. Adviesbureau PwC waarschuwt dat als gevolg hiervan de winstgevendheid van hotels in onze hoofdstad de komende jaren verder onder druk komen te staan. In 2012 daalde de gemiddelde inkomsten per hotelkamer in Amsterdam al met ruim 3%, alleen Madrid (-5,8%) en Londen (-6,8%) lieten een nog grotere inkomstendaling per kamer zien. 

Overaanbod
In het rapport ‘European Cities Hotel Forecast 2013’ stelt het adviesbureau dat de grootschalige realisatie van hotels in leegstaande kantoorpanden een “aanzienlijk risico vormt voor bestaande hotels”. Ook de nieuwe hotels die in de hoofdstijd herrijzen, waaronder de pasgeopende hotels Andaz en Park Inn by Radisson Amsterdam Airport en het nog te realiseren Waldorf Astoria, zullen bijdragen aan het “risico van overaanbod”. 

“Er is een significante groei van het aantal kamers. De hotels die niet op locatie of ambiance drijven, zijn zeer afhankelijk van loyaliteitprogramma’s en een slimme prijszettingstrategie. Samen met de verhoogde concurrentie zorgen dagelijks variërende prijzen voor extra prijsdruk, dynamiek en onzekerheid” zegt Bart Kruijssen, verantwoordelijk voor de hotelsector bij PwC. 

Zie ook het bericht: PwC: Hotelkamers in Amsterdam 120 euro per nacht

Kansen voor Amsterdam
Maar het PwC rapport ziet ook kansen voor Amsterdam. De stad is goed gepositioneerd in de zakelijke markt en kan profiteren van grote congressen die er dit jaar zullen plaatsvinden, zoals een medische congres in de RAI met 27.000 bezoekers uit 150 landen. Bovendien is 2013 een lustrum jaar: dit jaar bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar, zal het hoofdgebouw van het Rijksmuseum worden heropend en vieren het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw hun 125e verjaardag.

Nieuws

Meer nieuws over