Corporate Integration Consultants: IT terug naar kern

04 april 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

KPN was recent in het nieuws met de verkoop van dochteronderneming Infrastructure Services & Projects (IS&P) aan technisch dienstverlener Spie Nederland. De verkoop van IS&P past binnen de strategie van KPN om niet-kernactiviteiten te verkopen.

In Nederland heeft Detron Esprit telecom verkocht aan Ziggo. Detron geeft hierbij aan ook zich meer te willen focussen op hun kernactiviteiten. In het buitenland zien we ook een divestment trend waarbij opmerkelijk is dat Ericcson en STMicro de stekker uit hun joint venture chipleverancier ST-Ericsson trekken.

Steeds meer bedrijven kiezen er voor om hun niet kernactiviteiten af te stoten om zo de vermogenspositie te verbeteren en meer liquiditeit te creëren. Waarom?

Bankfinanciering moeilijk
Financiering aanvragen bij een bank is voor ICT ondernemers op dit moment nog steeds een moeilijk traject. Banken lenen weinig geld uit aan bedrijven en zijn streng voor bedrijven die een krediet willen.

Veel bedrijven die al jaren trouw bankieren bij hun huisbank worden nu in de steek gelaten door hun vaste financiële adviseurs en kredietverstrekkers. Ondernemers kijken nu ook rond bij andere banken. De keuze is echter beperkt. alleen ABN Amro, ING en Rabobank zijn overgebleven. Deutsche Bank is erbij gekomen, maar lijkt niet gericht op kredietverlening aan het echte MKB. Ondanks verschillende maatregelen door DNB en overheidsinstanties lijkt deze trend bij banken nog wel even door te zetten.

Overige financieringsmogelijkheden
De grotere ondernemingen hebben veelal dezelfde problemen maar hebben voor de kapitaalverschaffing tevens toegang tot de beurs maar ook rechtstreeks tot institutionele investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen.

Wil je als middelgrote en kleinere onderneming toch kapitaal ophalen, dan kom je vaak terecht bij andere financiers waaronder business angels, Management Buy out (MBO), Management Buy In (MBI) kandidaten en Private Equity Funds. Een goed netwerk van alternatieve kapitaalverschaffers kan dus uitkomst bieden voor ICT ondernemers.

Een artikel van Bert Kroes, fusie en overname specialist bij Corporate Integration Consultants.