KPN lanceert Internet of Things opleidingsacademie

22 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Samen met RDM Makerspace heeft KPN de ‘Internet of Things (IoT) Academy’ gelanceerd. De nieuwe opleidingsacademie werd geopend tijdens de IoT Developers Day, die op 16 april in Utrecht plaatsvond. De academie voorziet ondernemers van informatie en kennis over IoT en ondersteunt ontwikkelaars, door hun werkruimte te bieden in een IoT Lab.  

Een van de belangrijkste trends rondom digitalisering anno 2015 is het ontstaan van ‘Internet of Things’ (IoT), of anders gezegd, de opkomst van steeds meer via internet ‘verbonden apparaten’. Volgens advies- en onderzoeksbureau Gartner zullen tegen 2020 zo’n 25 miljard apparaten verbonden zijn met het internet. Door steeds meer van deze ‘connected devices’ ontstaat een ecosysteem van verbindingen dat een wereld aan nieuwe mogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘connected’ bagagelabel waardoor iemand via een app kan volgen waar zijn bagage zich bevindt. Andere, meer voor het publiek nuttige voorbeelden zijn slimme stadsprullenbakken, die zelf aangeven wanneer ze vol zitten, of het monitoren van geparkeerde fietsen om zo weesfietsen te traceren en te verwijderen om parkeerruimte vrij te maken. 

Internet of things academy

Internet of Things Academy
“Zodra stedelijke voorzieningen zijn verbonden met het internet is bijna alles mogelijk”, vertelt Irene de Ruijter, programmamanager van het nieuwe initiatief de 'Internet of Things Academy’. Om in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen en de mogelijkheden die hierdoor ontstaan richtten KPN en RDM-Makerspace de IoT academie op. “Deze academie is een onafhankelijk platform waar ondernemers terecht kunnen voor meer kennis over Internet of Things”, aldus Jasper Snijder, directeur New Business van KPN Zakelijke Markt. “Daarnaast kunnen developers bij de Academy terecht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen”, voegt hij toe. 

De Ruijter legt uit wat de rol is van mede-initiatiefnemer RDM Makerspace: “De Makerspace is een oude scheepsloods in de Rotterdamse haven die vol staat met machines en middelen om dingen te maken en te testen. Denk aan freesmachines, een grote waterbak om golfslag te simuleren, een flyzone voor drones, 3D-printers en een robotarm. Kortom, een ideale plek voor studenten en ondernemers die zelf niet over deze voorzieningen beschikken maar er hier toch gebruik van kunnen maken. Met de IoT Academy beschikt de RDM Makerspace straks ook over een IoT Lab zodat alle creaties ook een online-toepassing kunnen krijgen.”

Toegevoegde waarde voor investeerders
De Ruijter stelt dat de IoT Academy een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de gebruikelijke manier waarop managers en investeerders in aanraking komen met IoT-technologie: “Hier doen we het anders: ze zien de Internet of Things-technologie en kunnen er zelf mee werken. Dat geeft een veel betere basis voor een investeringsbeslissing. Na de RDM Makerspace willen we daarom ook in andere creatieve broedplaatsen deze IoT Labs oprichten.”

Internet of Things

De praktische workshops van de academie laten de vaak nog ‘onwetende’ investeerders binnen in de wereld van IoT. “Een derde van de eindbeslissers in grootzakelijke bedrijven heeft wel eens van IoT gehoord, maar slechts een klein gedeelte weet er echt de voordelen uit te halen. Bij het MKB is dat aantal nog kleiner. Door zelf aan de slag te gaan met IoT-oplossingen zien deelnemers hoe simpel het eigenlijk is en komen de ideeën los voor toepassingen in hun eigen organisatie”, aldus De Ruijter.

Breed publiek
Omdat Internet of Things voor zoveel verschillende partijen en doelgroepen interessante oplossingen en toepassingen kan bieden is de verwachting dat een grote verscheidenheid aan bedrijven zich zullen aansluiten bij de Academy en het IoT-ecosysteem. “De Academy staat dan ook open voor alle partijen die willen aanhaken”, aldus KPN’s New Business directeur Snijder.