Twynstra ondersteunt bestuurlijke toekomst de Liemers

08 april 2013 Consultancy.nl

De raadsleden van Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar beslissen op 15 april over de bestuurlijke toekomst van de Liemers. De vier gemeenten zullen hun besluit voor een groot gedeelte baseren op aanbevelingen van Twynstra Gudde. In de afgelopen maanden werkte het organisatie-adviesbureau verschillende toekomstscenario’s uit voor de raadsleden.
 
De Liemers is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, die wordt begrensd door de Duitse grens, de Rijn, de Nederrijn, de IJssel en de Oude IJssel. Er wonen ongeveer 100.000 mensen in de Liemers (waarvan de meesten in Zevenaar).
 
Toekomstscenario’s
De ideeën variëren van een grote consolidatie (één Liemers), tot deelfusies (gemeenten Duiven-Westervoort en Zevenaar-Rijnwaarden) en tot uitsluitend ambtelijke samenwerking. De optie helemaal niets veranderen ten opzichte van de status quo behoort ook tot de mogelijkheden.
 
Hoofddoek incident
De werkzaamheden van Twynstra Gudde voor de vier gemeenten kreeg vorig jaar veel aandacht nadat er commotie was ontstaan over een opmerking van de Zevenaarse VVD-fractievoorzitter Renee Teunissen. Op het moment dat Twynstra Gudde adviseur Meryem Kilic van plan was om een presentatie te geven vroeg Teunissen de adviseur om haar hoofddoek af te doen. Het incident zorgde voor een lawine aan kritiek in zowel de landelijke als regionale pers. Ook kreeg het onderwerp veel aandacht op verschillende religieuze websites en forums.

Nieuws