Freelance consultants zijn dol op coworking spaces
Consultants en ZZPers springen in op de opkomende trend van coworking. Onderzoek van Panteia wijst uit dat de meeste coworkers actief zijn in de zakelijke dienstverdeling en adviesbranche. Volgens gebruikers bieden ‘coworking spaces’ diverse voordeelen, zoals het uitwisselen van kennis en een hogere arbeidsproductiviteit.
Coworking spaces
Een coworking space is een nieuw type werkruimte voor zelfstandige ondernemers. Het concept van coworking is in 2005 in Amerika ontstaan en is in het begin van 2008 naar Nederland overgewaaid. Inmiddels is het een opkomend fenomeen. Nederland telde in 2011 31 coworking spaces, verspreid over het gehele land.
Anders dan in bedrijfsverzamelgebouwen huren ZZP’ers slechts een flexibele werklocatie in een open ruimte, waar ze met hun laptop aan tafels kunnen werken. De ruimte wordt gedeeld met andere zelfstandigen, flexwerkers en studenten. De gebruikers van deze coworking spaces worden coworkers genoemd. Het uitgangspunt is dat iedereen zich openstelt voor contact met de medegebruikers om tips en kennis uit te wisselen. Deze manier van werken dient overigens niet verward te worden met het flexibel werken in coffeecorners of andere plekken met wifi, waar zakelijke gebruikers toevallig contact met elkaar kunnen hebben. Bij coworking ligt de nadruk op het creëren van een community.
Voordelen van coworking
Uit onderzoek van Erasmus blijkt dat coworking leidt tot verschillende voordelen, zoals: een stijging van de productiviteit, het uitwisselen van kennis met andere zelfstandigen, toename van innovatie, een groter netwerk en als gevolg van dit alles een stijging van het inkomen.
Kenniswerkers
Gebruikers van ‘coworking spaces’ zijn kenniswerkers die voor hun werk enkel een laptop en een internetverbinding nodig hebben. Ze kunnen hiermee dus op iedere plek werken. De meeste coworkers besteden ongeveer 19 uur per week in de coworking space. De overige tijd werken ze thuis, onderweg of op de locatie van de klant.