Wet opheffing van verpandingsverboden en de impact op werkkapitaalfinanciering

Begin deze maand heeft de Eerste Kamer de wet opheffing van verpandingsverboden aangenomen. Deze wijziging heeft belangrijke gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de wereld van werkkapitaalfinanciering, schrijft Eelco van de Lustgraaf, partner bij Orchard Finance.
De afschaffing van het verpandingsverbod maakt het voor bedrijven makkelijker om alle uitstaande handelsvorderingen als onderpand te gebruiken bij het verkrijgen van financiering, wat de toegang tot financiering significant vergroot.
Tot nu toe hadden bedrijven vaak te maken met verpandingsverboden, die het (deels) moeilijk maakten om de volledige handelsvorderingen te gebruiken als zekerheid bij het verkrijgen van financiering. Gevolg: bedrijven hadden minder ruimte om financiering aan boord te halen. Dit verbod werd vaak opgelegd in contracten tussen bedrijven en hun financiers, met als gevolg een beperking in beschikbare liquiditeiten.
Flexibiliteit en afhankelijkheid
Met het afschaffen van de verboden krijgen bedrijven meer flexibiliteit. De commerciële druk van grote afnemers neemt af in verband met het achterwege laten van onderhandeling over de verpandingsverboden. Bedrijven kunnen nu handel drijven en contracten sluiten zonder het te leveren goed ook nog zelf voor te moeten financieren. Dat komt – naar verwachting – de verdere handel en productie ten goede.
Door de afschaffing van de verpandingsverboden ontstaat er significant extra financieringsruimte. Volgens sommige bronnen ontstaat hiermee een extra ruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven van rond de €1 miljard.
Waar liggen de kansen voor de markt en bedrijven die financiering zoeken?
Verbeterde toegang tot kapitaal
Bedrijven kunnen nu gemakkelijker financiering verkrijgen op basis van hun (handels)vorderingen, zonder beperkingen van verpandingsverboden. Dit kan hen helpen om sneller kapitaal aan te trekken voor groei of werkkapitaalbehoeften.
Meer flexibiliteit in financiering
Ondernemers kunnen nu actiever gebruikmaken van verschillende vormen van commercial finance, zoals factoring en ABL. Dit vergroot de flexibiliteit bij het kiezen van de juiste financieringsstructuur voor hun specifieke behoeften.
Snellere goedkeuring van leningen en kredieten
Het gebruik van handelsvorderingen als onderpand maakt het voor financiers makkelijker om kredieten goed te keuren, omdat de risico’s voor de financiering duidelijker en beter afgedekt zijn. Dit versnelt het proces van het verkrijgen van kapitaal.
Mogelijkheid om vorderingen en voorraden in te zetten
In documentatie is er vaak een koppeling (bijvoorbeeld maximaal 1/1) tussen het financieren van voorraden versus handelsvorderingen. Door afschaffing van het verpandingsverbod zijn de volledige handelsvorderingen financierbaar. Dat kan tevens een positief effect hebben op financiering van voorraden.