Kirkman: Business Partner rol cruciaal voor HR functie

27 maart 2013 Consultancy.nl

Bedrijven met een effectieve HR functie hebben een winstgevendheid die tot 9% of hoger kan oplopen*. Hoewel de relatie tussen een volwassen HR functie en financiële resultaten al langer bekend is in de markt, worstelen bedrijven nog steeds op dagelijkse basis met de transformatie naar een ‘world-class’ HR functie. Er liggen drie factoren ten grondslag aan een effectieve HR functie: een efficiënt HR Shared Service Center, specialistische en uitmuntende HR kennis, en een sterke HR Business Partner volwassenheid. Kijkend naar deze drie pijlers, verdient de rol van de HR Business Partner veel aandacht.

“Met name de HR Business Partner speelt een cruciale rol in het succes van organisaties” zegt Ralph van der Kleij, adviseur bij adviesbureau Kirkman Company en specialist op het gebied van HR-advies. Zo blijkt uit het eerdergenoemde onderzoek dat – van de drie pijlers – de HR Business Partner de meeste waarde toevoegt (54%) aan de effectiviteit van de HR functie. Voorwaarde is dat de HR Business Partner in staat is om de business “optimaal en proactief” te ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van organisatieontwikkeling, cultuur, leiderschap, talent en performance management.

Ondanks de potentie constateert Van der Kleij dat dit in de praktijk in veel gevallen niet uitkomt. “Veel organisaties worstelen met de invulling van die rol. Dit heeft te maken met de competenties van de mensen in de functie. Maar ook met onduidelijkheid in verantwoordelijkheden tussen de lijn en HR, als ook binnen HR” zegt Ralph van der Kleij.

Kirkman - HR Business Partner

HR Business Partner
Op de vraag waar een HR Business Partner het verschil maakt noemt Van der Kleij de eigenschappen “conceptueel vermogen”, “beïnvloedingsvaardigheden” en "realisatiekracht". Vanzelfsprekend moet een HR Business Partner strategisch mee kunnen denken met de business, van stevige HR kennis zijn voorzien en een organisatie in beweging kunnen krijgen.

* Bron = Corporate Leadership Council, 2009.

Nieuws

Meer nieuws over