Sterke stijging in cloudkosten vraagt om zorgvuldig kostenbeheer

05 februari 2025 Consultancy.nl

De markt voor clouddiensten stijgt hard, gedreven door digitalisering van bedrijfsprocessen, de aanhoudende interesse voor werken in de cloud en de explosieve groei in AI-ontwikkeling.

De wereldwijde investeringen in cloudtechnologie hebben vorig jaar opnieuw een recordhoogte bereikt. Volgens gegevens van het Amerikaanse platform Fortune groeide de markt met ruim $90 miljard naar $676 miljard. Noord-Amerika domineerde de wereldwijde markt met een aandeel van 52%, gevolgd door West-Europa.

Cloudcomputing verwijst naar de technologie waarbij data wordt opgeslagen, verwerkt en beheerd op een extern netwerk in plaats van op een lokale server (ook wel ‘on-premise’ genoemd). Werken in de cloud is populair onder bedrijven, omdat het vaak kostenefficiënter is, gebruiksvriendelijker voor medewerkers en hen de last bespaart van het beheren van eigen datacenters. Ook kan cloud een boost geven aan innovatie.

De belangrijkste factor achter de sterke groei van de cloud is de voortdurende digitalisering van bedrijven. Daarnaast leveren veel systeemleveranciers hun platforms en systemen tegenwoordig uitsluitend via de cloud, bijvoorbeeld in de vorm van Software-as-a-Service (SaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS).

De komende jaren zal de cloudmarkt volgens Fortune explosieve groei tegemoetzien. Rond 2023 zal de grens van $2,000 miljard worden doorbroken. Deze steile groei wordt vooral gedreven door de snelle omarming van opkomende technologieën, die leunen op de cloud, zoals of Internet of Things (IoT), edge computing, 5G, kunstmatige intelligentie, generatieve AI en machine learning.

Stijgende kosten

Door de toenemende vraag naar complexere technologieën neemt de vraag naar geavanceerde cloudoplossingen toe. Dit drijft de ‘total cost of ownership’ voor cloud op. Uit recent onderzoek blijkt dat veel bedrijven worstelen met de stijgende kosten van werken in de cloud.

Sterke stijging in cloudkosten vraagt om zorgvuldig kostenbeheer

Door kunstmatige intelligentie nemen de kosten van cloudkosten toe

Een uitdaging waar organisaties mee te maken hebben, is dat kostenstijgingen soms onverwacht kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het gebruik van cloudruimte vooraf niet nauwkeurig is ingeschat, wanneer cloudleveranciers zoals Amazon Web Services of Google Cloud forse prijsstijgingen doorvoeren, of wanneer blijkt dat het verplaatsen van data tussen verschillende datacenters duurder uitvalt dan verwacht.

Vooral bij AI-toepassingen kunnen de kosten snel oplopen. De geavanceerde computersystemen die nodig zijn om de zware rekenmodellen van AI te hosten zijn vaak twee tot drie keer duurder dan reguliere cloudomgevingen.

Kostenbeheer

In deze snelgroeiende markt wordt kostenbeheer steeds belangrijker. Daar spelen verschillende bureaus slim op in. Zo heeft IDC Metri een speciale tool ontwikkeld waarmee organisaties hun cloudbehoefte in kaart kunnen brengen, en dit vervolgens kunnen vergelijken met wat ze afnemen.

Een veelvoorkomend probleem is dat organisaties uit voorzorg te veel capaciteit inkopen. Onderzoek laat zien dat ongeveer 30% van alle clouduitgaven wordt verspild aan ongebruikte of verkeerd ingestelde systemen. De propositie van IDC Metri brengt het optimalisatiepotentieel in kaart. Onder meer PostNL heeft deze aanpak gebruikt om flink te besparen op cloudkosten.

Het Nederlandse bedrijf ElasticScale helpt bedrijven aan de technische kant met het realiseren van besparingen. De AWS consultancy helpt bedrijven bij het slim inrichten van hun cloudsystemen en cloudinfrastructuur. Het bedrijf werkt hierbij met een ‘no cure no pay’ model: klanten betalen alleen voor daadwerkelijk gerealiseerde besparingen.

Deze formule blijkt succesvol – zo hielp ElasticScale recent een klant om jaarlijks €66.000 te besparen op zijn cloudkosten.

Volgens een benchmark van IDC Metri kunnen cloudkosten worden bespaard op de cloudplatforms van zowel Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. Deze drie partijen hebben samen meer dan tweederde (68%) van de wereldwijde cloudmarkt in handen. Ook bij de kleinere cloudhosters zijn er kansen om uitgaven te optimaliseren.