Kostenefficiëntie voornaamste reden voor overstap naar cloud
Waar experts erop wijzen dat de cloud dé drijvende kracht is achter innovatie, zien de meeste organisaties kostenefficiëntie als voornaamste reden om over te stappen op de cloud. Dat blijkt uit onderzoek van Conclusion.
Voor zijn studie nam de IT-dienstverlener een enquête af onder meer dan 300 IT-beslissers van Nederlandse organisaties met minimaal 350 voltijdsmedewerkers. Uit de survey komt naar voren dat de overgrote meerderheid van de organisaties (86%) haar IT-landschap – in ieder geval deels – in de cloud heeft staan. Ongeveer 60% van de ondervraagden denkt dat hun huidige cloudomgeving toekomstbestendig is.
Het verbeteren van de kostenefficiëntie wordt het vaakst genoemd als voornaamste reden om over te stappen naar de cloud (42% van de respondenten), met grote afstand gevolgd door het vergroten van de innovatiekracht (20%).
Innovatie
58% van de IT-beslissers ziet de cloud als een belangrijke aanjager van innovatie. Rene Altena van Conclusion MBS vindt dat nog altijd een laag percentage. “Het is opvallend dat slechts een kleine meerderheid van de respondenten de cloud beschouwt als de drijvende kracht achter innovatie”, geeft hij aan. “Temeer omdat de cloud niet enkel een technologische verschuiving is: het is dé brandstof voor vernieuwing.”
Volgens Altena zijn innovatiekansen in de cloud snel beschikbaar. En dat niet alleen: de cloud zorgt ook voor flexibiliteit. “Hierdoor kun je continu inspelen op veranderingen. Daardoor kan je vooroplopen in de markt. En op zijn beurt verlaagt dit weer de drempel om te innoveren.”
Eerder onderzoek van McKinsey & Company bracht vergelijkbare inzichten aan het licht. Het strategiekantoor nam de toegevoegde waarde van het gebruik van cloud onder de loep, en kwam erachter dat organisaties die zich richten op innovatie en groei meer waarde creëren dan bedrijven die de focus leggen op kostenreductie of het verbeteren van de processen.
Overigens dient wel opgemerkt te worden dat uses cases voor innovatie aanzienlijk lastiger tot uitvoering te brengen zijn. Altena benadrukt dat het bij de transitie naar de cloud daarom belangrijk is om te zorgen dat de juiste technologische kennis en kunde aanwezig is, naast de juiste IT-tools en -infrastructuur.
Innoveren op assen
De meerderheid van de organisaties in ons land blijkt zich te richten op innovatie. Zo heeft bijna driekwart (72%) de afgelopen twee jaar minimaal één grote innovatie doorgevoerd.
Dit gebeurt langs verschillende assen. 58% houdt zich bezig met procesinnovaties. Denk onder andere aan het introduceren van een nieuwe methodologie of productiewijze. Ook de organisatie zelf innoveren is populair (52%). Denk onder meer aan internationalisering en het vernieuwen van de bestuursstructuur.
Toch is innoveren niet voor alle organisatie weggelegd: 21% van de ondervraagden geeft aan dat de afgelopen twee jaar géén grote innovaties zijn doorgevoerd. Deze respondenten noemen daarvoor verschillende redenen. De belangrijkste: ze krijgen hun medewerkers niet altijd mee met innovaties.
De onderzoekers van Conclusion MBS stelden ook vast op welke manieren organisaties binnen ons land precies innoveren. Daaruit blijkt onder andere dat 65% vooral intern innoveert en 35% hoofdzakelijk extern.
Daarnaast innoveert 54% van de Nederlandse organisaties voornamelijk operationeel en 46% met name strategisch. Verder hanteert 56% bij het innoveren een proactieve aanpak en 44% een reactieve.
“Ik ben voorstander van proactief innoveren”, reageert Altena. “Zo behoud je als bedrijf je onderscheidend vermogen in de markt. Het geeft je bestaansrecht en zorgt ervoor dat je voorop kunt blijven lopen en nieuwe ontwikkelingen kunt doormaken als organisatie.”