Vrouwen in de IT: Viertal bij Virtual Sciences Conclusion deelt hun ervaringen
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de IT. Bij Virtual Sciences Conclusion werken ze hard om daar verandering in te brengen, onder meer door vrouwen volop kansen en support te bieden. Tessa de Vries Reilingh, Michelle Memelink, Jaleesa de Regt en Roos Thoonsen weten daar alles van. Ze vertellen over hun werkzaamheden en de toegevoegde waarde van een divers team.
De vier IT’ers kwamen allemaal via een verschillend pad uit bij Virtual Sciences Conclusion. Roos kwam als eerste vrouw binnen. “Maar dat heb ik nooit als een punt ervaren”, blikt ze terug “Wat ons destijds verbond en nu nog altijd verbindt: een sterk analytisch vermogen, conceptuele denkkracht en enthousiasme. Dat is de baseline.”
Jaleesa herkent dat: “Plus een flinke dosis nieuwsgierigheid, de wil om te leren en kennis te delen. Wie ik ook een vraag stel, iedereen neemt de tijd om mee te denken.”
Dus je achtergrond speelt geen rol bij Virtual Sciences Conclusion?
Roos: “Wij leren iemand een vak en geen kunstje. Het gaat er bij ons om of je de manier van denken aankunt en onze passie voor complexe puzzels deelt. Als je het niet ziet, ga je het nooit zien. Het integratievak is ontzettend complex en speelt zich grotendeels onder de motorkap af. Die technische complexiteit moet je tof en interessant vinden. Met de integratietooling leren we je vervolgens werken.”
Michelle: “Ondanks mijn studie Bio-Informatica vond ik het toen ik solliciteerde lastig om precies te begrijpen wat voor werk we doen. Doorslaggevend voor mij was dat ik me hier meteen thuis voelde. De sfeer is open en gezellig.”
Roos: “Dat vind ik zo dapper van iedereen die voor ons kiest. Je weet misschien nog niet precies wat het integratievak behelst, maar je ziet een kans en volgt je gevoel. Als ik terugkijk op 25 jaar Virtual Sciences, dan worden die jaren gekenmerkt door een laag verloop van mensen. Zeker als je de IT-branche als benchmark aanhoudt. Dat zegt iets over de langetermijnrelatie waar wij vanaf dag één op inzetten.”
Wat maakt integratie een interessant vakgebied voor jullie?
Tessa: “Als je de puzzel hebt kunnen leggen, zorgt dat telkens weer voor een euforiemoment. Soms zie je de oplossing meteen, soms moet je er flink je hersenen voor kraken.”
Michelle: “Je laat allerlei systemen met elkaar communiceren. Met de verschillende integratietools ontdek je daar steeds weer nieuwe manieren voor. En het contact met de klant, dat inherent is aan ons werk, vind ik erg leuk.”
Jaleesa: “Voor mij gaat het ook over de uitdagende puzzels die je voorgeschoteld krijgt. Dat heb ik altijd al leuk gevonden: games, bordspellen, escape rooms... Ook is het waardevol om met integraties bij te kunnen dragen aan kritische processen in een maatschappelijke context.”
Roos: “Ik maak integraties op menselijk vlak. Als ik de verbondenheid en groei van onze mensen zie, maakt me dat elke dag weer gelukkig.”
Volgens het CBS is slechts 16% van de IT’ers vrouw. Dat is van alle beroepsgroepen in Nederland het laagste percentage. Hoe kijken jullie daarnaar?
Jaleesa: “Pfoe, dat is wel heel weinig. Dat moet beter kunnen.”
Roos: “Ik ben heel erg voor gelijkwaardigheid – en die is op allerlei plekken nog ver te zoeken. Binnen ons bedrijf mocht ik van dichtbij ervaren wat voor groei we de afgelopen tien jaar op dit vlak hebben doorgemaakt. Het percentage vrouwen binnen Virtual Sciences Conclusion is ontzettend hoog.”
Tessa: “Die gelijkwaardigheid ervaar ik hier zeker. Ik kom uit een vakgebied waar er veel gelijkheid is tussen mannen en vrouwen en vind het fijn dat die lijn binnen Virtual Sciences Conclusion wordt doorgetrokken.”
Ervaren jullie de toegevoegde waarde van het werken in een divers team?
Jaleesa: “Als iedereen hetzelfde naar een probleem of uitdaging kijkt, kun je waardevolle perspectieven missen. Doordat we met een divers team aan klantvraagstukken werken, zorgen we voor betere oplossingen, daar ben ik van overtuigd.”
Michelle: “Ook al zijn we heel divers, door onze gedeelde passie zijn we ook allemaal een beetje hetzelfde. Dat vind ik leuk om te ervaren.”
Hoe zien jullie je toekomst bij Virtual Sciences Conclusion?
Michelle: “Ik wil vooral veel kennis blijven opdoen, van collega’s en bij verschillende klanten.”
Jaleesa: “Ik ben nieuwsgierig welke kant ik me op ontwikkel binnen Virtual Sciences Conclusion. Wat past er nu precies bij mij? Daar kom ik alleen achter door het te doen. Hiervoor was ik gewend om mijn carrièrepad zorgvuldig uit te stippelen, maar nu heb ik dat wat losgelaten.”
Tessa: “Meer uitdagingen aangaan is mijn belangrijkste doel. Zowel binnen Virtual Sciences Conclusion als het Conclusion-ecosysteem zijn er veel mogelijkheden en groeipaden. In de wetenschap dat ik nog allerlei kanten op kan, zie ik mijn toekomst sowieso hier.”
Roos: “Ik wil ervoor zorgen dat de vrouwen hier aan tafel en alle andere collega’s een fijne werkplek hebben. Dat we ze kunnen faciliteren in hun groei. Mijn persoonlijke doel is dat we de diversiteit binnen ons team kunnen behouden en verder kunnen uitbreiden.”