Vrouwen in STEM: BearingPoint-consultants Nesrin Danning en Suzanne Post

09 februari 2024 Consultancy.nl

Anno 2024 is het aantal vrouwen dat kiest voor een carrière in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) nog altijd beperkt. Komende zondag is het International Day of Women and Girls in Science, een dag die als doel heeft de cruciale rol te erkennen die vrouwen spelen in STEM. En dat is nodig, want wereldwijd bestaat nog steeds een genderkloof op alle niveaus van STEM.

BearingPoint wil op deze dag graag hun vrouwelijke collega’s in STEM in het zonnetje zetten, om de vrouwen in STEM te vieren en tegelijkertijd te laten zien dat STEM een geschikt vakgebied is voor vrouwen.

In dat kader kregen we de kans om enkele vragen te stellen aan BearingPoint-consultants Nesrin Danning en Suzanne Post, twee vrouwen die al voor deze richting hebben gekozen.

Nesrin Danning

Nesrin Danning

Zondag is het ‘International Day of Women and Girls in Science’. Waarom is het volgens jou belangrijk om stil te staan bij deze dag?

Nesrin: “Ik moet bekennen dat ik tot voor kort niet wist van deze dag, maar ben heel blij dat hij wél bestaat. Ik merk toch dat er niet zoveel vrouwen zijn die kiezen voor een studie of baan in de STEM-richting, zeker niet veel vrouwen van kleur. Dat is jammer, er zou geen barrière moeten zijn voor vrouwen die deze richting willen kiezen.”

“Door er met een internationale dag meer aandacht aan te geven, wordt voor vrouwen duidelijker hoeveel mogelijkheden dit vakgebied biedt. Velen denken wellicht ‘het is alleen wiskunde en daar ben ik niet goed in’, of ‘het is alleen natuurkunde en daar hou ik niet van’. Maar er zijn veel meer mogelijkheden en zo’n dag kan mensen ook helpen om hun blik te openen.”

Suzanne: “Deze dag is een mooie gelegenheid om de aandacht te vestigen op de bijdragen van vrouwen aan de wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Het biedt een platform om de uitdagingen waarmee vrouwen in techniek te maken hebben, te erkennen en aan te pakken.”

“Hopelijk inspireren we hiermee toekomstige generaties vrouwen om een carrière in de techniek na te streven en bevorderen we ook diversiteit in de huidige STEM-gemeenschap.”

Hoe kom je als consultant bij BearingPoint in aanraking met STEM-vaardigheden?

Nesrin: “Ik ben sinds oktober management analist in de Technology-serviceline. Voor mijn eerste project moest ik het IT-landschap van een organisatie in kaart brengen. Dat was voor het eerst dat ik in mijn baan echt te maken kreeg met STEM-vaardigheden. Ik stond in contact met IT-beheerders, data engineers en informatiemanagers, waardoor ik veel kennis opdeed.”

“Zelf ontwikkelde ik IT-landschapskaarten, een register en een producten- en dienstencatalogus, dus dan ben je echt bezig met applicaties, datastromen en de gegevens erachter, erg interessant. Maar wat ik ook juist leuk vind is dat je niet altijd al harde STEM-vaardigheden hoeft te bezitten – je kunt ze gewoon leren tijdens het project. Zo heb je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en te ontdekken waar je interesses liggen.”

Suzanne: “Binnen BearingPoint maak ik deel uit van het Data & Analytics-team, specifiek in het domein van data management & strategy en insights & analytics. Zoals je je kunt voorstellen, spelen STEM-vaardigheden daarin een belangrijke rol. Al mijn projecten bevatten wel een datacomponent, wat kan variëren van data modelleren en dashboarding tot programmeren.”

Wat wekte jouw interesse in het STEM-gebied? En wat gaf de doorslag in de keuze voor een carrière in deze richting?

Nesrin: “Mijn interesse begon op de middelbare school. Ik was goed in bijna alle bètavakken en hield vooral van schei- en wiskunde. Vervolgens koos ik voor de bachelor Medische Natuurwetenschappen. Maar dat ging wel erg de diepte in, en een carrière als onderzoeker leek me niet echt wat. Ik ontdekte gelukkig dat ik bèta ook kon combineren met de bedrijfskundige kant. Zo koos ik voor de master Biomedical Technology and Physics met de specialisatie Science in Society.”

“Consultancy leek me een mooie brug tussen bèta en bedrijfskunde. Ik wilde graag iets doen met technologie en zo kwam ik terecht bij BearingPoint. Wat ten slotte meespeelde is dat er nog niet veel mensen van kleur – en al helemaal niet veel vrouwen van kleur – in deze sector werken. Wat heel zonde is, dus daar wilde ik ook graag verandering in brengen.”

Suzanne Post

Suzanne Post

Suzanne: “Ik ben vanaf de middelbare school de technische kant opgegaan met het profiel natuur-techniek en natuur-gezondheid. Daarna ben ik gaan studeren aan de TU Delft. Daar volgde ik een opleiding waarin techniek en maatschappij werden gecombineerd met een focus op systeemgebaseerde problemen.”

“Het op een op feiten gebaseerde manier toewerken naar passende, duurzame oplossingen is wat mij blijft aanspreken. En dat is iets wat ik ook terugvind in mijn projecten als Data & Analytics-consultant bij BearingPoint.”

Wat moet er volgens jou op hoofdlijn gebeuren om het aantal STEM-vrouwen naar een hoger niveau te tillen?

Nesrin: “Ik denk dat zichtbaarheid en representatie een belangrijke rol spelen. Het is goed als vrouwen die iets doen binnen STEM dat om zich heen delen, maar ook als scholen en universiteiten beter belichten welke mogelijkheden er allemaal zijn in de STEM-richting. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik met mijn studie consultant kon worden.”

“Als je veel meer alle mogelijkheden laat zien, en ook wat vrouwen hebben bereikt, denk ik dat je daarmee veel meer vooral jonge meisjes en vrouwelijke studenten kunt bereiken én ook kunt overtuigen om toch die stap te zetten.”

Suzanne: “Een belangrijk onderdeel is de aanwezigheid van goede vrouwelijke rolmodellen binnen bedrijven en in het hoger management. Vaak zie je in het management in verhouding weinig vrouwen. In mijn projecten ervaar ik dit ook – ik heb weleens in vergaderingen gezeten waarbij ik de enige vrouw was tegenover negen mannen.”

“Wanneer je als student, starter en zelfs later in je carrière sterke vrouwelijke rolmodellen hebt, die tegen dezelfde problemen op de werkvloer zijn aangelopen en deze succesvol zijn doorgekomen, werkt dat inspirerend en motiverend.”

Het STEM-tekort heeft deels ook te maken met de perceptie van vrouwen: wat zou je adviseren aan vrouwen die wel willen, maar twijfelen?

Nesrin: “Als je erin geïnteresseerd bent: doe het gewoon, waarom zou je het níet doen? Dat je mogelijk de eerste bent is in ieder geval geen goede reden om het niet te doen – iemand moet de eerste zijn. Het laten afweten puur omdat je denkt dat het een mannenwereld is, vind ik enorm zonde – dan laat je je eigen kansen liggen door de standaarden binnen de maatschappij.”

“En als je twijfelt over wat werken binnen STEM in de praktijk precies inhoudt, dan zou ik adviseren om mensen die je kent te vragen naar hun ervaringen, of je er online meer in te verdiepen.”

Suzanne: “Van oudsher was de vrouw niet welkom in de studiebanken of op de werkvloer. Tijden zijn veranderd en vrouwen hebben eindelijk de ruimte om in principe elke mogelijke studie te volgen en functie te bekleden.”

“Een terugkomend onderwerp is echter dat vrouwen vaak bescheiden zijn en zichzelf kunnen onderschatten. Mijn advies: nooit geschoten is altijd mis. Dat geldt in elke situatie – voor sollicitaties, onderhandelingen, projecten die je wilt oppakken en alles in het verlengde hiervan.”

Hoe kunnen mannen in STEM-functies bijdragen aan het bevorderen van gendergelijkheid en het creëren van een ondersteunende omgeving voor vrouwen?

Nesrin: “Wat ik merk als enige dame in het techteam bij BearingPoint in Nederland, is dat het al heel erg helpt als er een fijne omgeving wordt gecreëerd waarin je gewoon als gelijke wordt behandeld. Als ik om me heen kijk is het een feit dat ik de enige vrouw ben, maar ik merk niet dat ik anders word behandeld.”

“Daarnaast, omdat het vaak ook de mannen zijn die ons moeten aannemen, zou ik nogmaals benadrukken: neem ook vrouwen aan en heb er gewoon vertrouwen in dat het goedkomt. We hebben dezelfde opleiding gedaan of dezelfde achtergrond.”

Suzanne: “Gendergelijkheid vraagt naar mijn mening om een cultuurverandering. Een van de gebieden waar ik denk dat er nog grote stappen te zetten zijn, is op het gebied van zwangerschapsverlof en het gelijktrekken van de invloed hiervan op de carrière van vrouwen ten opzichte van mannen.”

BearingPoint zet zich al jaren in voor meer diversiteit en inclusie. Welke initiatieven hebben jou het meeste gebracht en waarom?

Nesrin: “Omdat ik nog maar kort in dienst ben, heb ik zelf nog niet zoveel initiatieven meegemaakt. Wel heb ik gehoord van collega’s dat we jaarlijks een vrouwendag organiseren om meer vrouwen te interesseren voor een carrière bij BearingPoint, maar ook gewoon om een leuke dag te creëren waarop aandacht wordt gegeven aan het thema.”

“Het draagt ook weer bij aan die zichtbaarheid. Zo kunnen studentes en jonge vrouwelijke talenten die twijfelen of met vragen zitten een beter beeld krijgen van wat de carrièremogelijkheden zijn, wat hopelijk meer vrouwen stimuleert om iets in de STEM-richting te doen.”

More on: BearingPoint
Netherlands
Company profile
BearingPoint is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

BearingPoint is a Regional partner of Consultancy.org in Europe, Netherlands and United Kingdom.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.