Toename vrouwen in senior managementposities stagneert

08 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal vrouwen in het management van middelgrote bedrijven is het afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. Wereldwijd heeft bijna 10% zelfs helemaal geen vrouwen in hun senior leiderschapsteam, zo blijkt uit onderzoek van Grant Thornton.

Het wereldwijde onderzoek, dat Grant Thornton jaarlijks traditiegetrouw in aanloop naar International Women’s Day uitvoert, laat zien dat het percentage vrouwen in senior managementposities bij middelgrote bedrijven het afgelopen jaar slechts met 0,5% is gestegen, naar 32%.

De afgelopen tien jaar is er volgens de onderzoekers weliswaar vooruitgang geboekt, maar bepaald snel gaat het niet. In 2013 werd iets meer dan 24% van de senior managementrollen ingevuld door vrouwen. Met het huidige tempo verwachten de onderzoekers dat het aandeel pas tegen 2025 de grens van 34% zal doorbreken.

Global percentage of women in senior management

Uit het rapport komt verder naar voren dat wereldwijd 9% van de middelgrote bedrijven nog altijd geen vrouwen heeft binnen hun senior leiderschapsteams.

Monique Pisters, partner bij Grant Thornton: “Het is duidelijk dat de finishlijn voor gendergelijkheid in leidinggevende functies nog niet in zicht is. Dit is een marathon, geen sprint. Ik denk dat vrouwelijke rolmodellen in leidinggevende functies een belangrijk middel zijn in deze marathon. Zij stimuleren andere vrouwen om ook hogerop te komen, door te laten zien dat het mogelijk is.”

Regioverschillen

De vooruitgang die wel wordt geboekt verschilt sterk per regio. Opvallend is dat Europa, dat zichzelf een vrouwvriendelijke bedrijfsomgeving toedicht, zijn progressie in 2022 zag vertragen, terwijl in regio’s zoals Azië-Pacific en Latijns-Amerika de percentages juist dichter naar de 40% zijn gekropen. In Afrika en ASEAN (een samenwerkingsverband van tien Zuidoost-Aziatische landen) ligt het percentage bovendien al op de 40%.

Waar de progressie in Europa stagneerde, zag Noord-Amerika zelfs een aanzienlijke daling van het aandeel van vrouwen in senior managementposities, naar 31%. Hoewel bedrijven in beide Westerse regio’s zich volmondig uitspreken voor meer gendergelijkheid, hebben ze duidelijk moeite om de daad bij het woord te voegen.

Change in the proportion of women in senior management across regions

Meer vrouwen in andere CxO-posities

Een van de lichtpuntjes uit de 2023-editie van het onderzoek is dat vrouwen wel breder betrokken worden in de bestuurskamers. Vrouwen bekleden doorgaans rollen als CHRO of HR-directeur. Hoewel dit nog altijd de meest gangbare bestuursrollen zijn voor vrouwen, is hier wel een kentering zichtbaar.

Vorig jaar concludeerde Grant Thornton al dat vrouwen steeds vaker de rol van CFO of CEO vervullen, en deze editie van het onderzoek laat zien dat die verbreding zich doorzet. In 2019 had 15% van de bedrijven een vrouw als CEO, inmiddels is dat percentage bijna verdubbeld naar 28%.

Vrouwelijke CIO-posities stegen over dezelfde periode van 16% naar 23%. Ook zijn er meer vrouwelijke chief operating officers (COO’s, 38%) en chief financial officers (CFO’s, 25%).

Positions held by women in senior management

Corporate omgeving

Grant Thorntons onderzoek richtte zich geheel op middelgrote bedrijven, maar het corporate segment laat een vergelijkbaar beeld zien.

Uit onderzoek van Talent naar de Top, een belangenbehartiger voor topvrouwen in ons land, komt naar voren dat het aandeel van topvrouwen in grote (beursgenoteerde) bedrijven de afgelopen jaren wel is toegenomen, maar met (zeer) kleine stappen. Het aandeel vrouwen in de top is over de hele breedte rond de 33%, het aandeel in raden van bestuur ligt op rond de 37%.