Hoe krijgen we meer vrouwen in de IT-sector?

08 maart 2023 Consultancy.nl

Vrouwen zijn anno 2023 nog altijd ondervertegenwoordigd in de IT. Slechts 22% van alle techbanen in Europa worden ingevuld door vrouwen. En dat terwijl de roep om diversiteit groter is dan ooit tevoren en er dringende behoefte is aan vers talent. Wat is er nodig om meer vrouwen te interesseren voor de IT?

Bij SAS, marktleider in analytics en kunstmatige intelligentie, denken ze het antwoord te weten. Het bedrijf wordt al jarenlang gezien als een van de meest vrouwvriendelijke bedrijven ter wereld, onder meer door Fortune magazine.

Om erachter te komen hoe het bedrijf dat bewerkstelligt, gingen we in het kader van Internationale Vrouwendag in gesprek met twee collega’s in ons land: Elif Saraçoğlu (data scientist bij SAS) en Sophie Boot (voormalig stagiair bij SAS).

Hoe krijgen we meer vrouwen in de IT-sector?

Je eigen stijl ontwikkelen

Elif Saraçoğlu begon haar IT-carrière in Turkije en maakte vervolgens de overstap naar Nederland. Ze vertelt: “Techniek studeren is heel gewoon in Turkije, vooral omdat men gelooft dat je als IT’er meer kansen hebt op de arbeidsmarkt dan wanneer je sociale wetenschappen studeert.”

“Ik kwam als student voor een uitwisseling naar Nederland en vond het hier geweldig. Ik hou van het idee om een wereldburger te zijn, dus ik heb er nu voor gekozen om in Nederland te werken.”

Elif houdt van de platte hiërarchie in Nederlandse bedrijven en de Nederlandse directheid, maar constateert ook dat er te weinig vrouwen zijn op de IT-werkvloer: “Ik was hier verbaasd over, want ik had verwacht dat dit percentage in Nederland anders zouden zijn. Maar bij SAS ben ik op dit moment de enige vrouwelijke data scientist in mijn team.”

“Wees niet bang om te falen, zet door en blijf jezelf.”

“Ik denk dat het een algemeen probleem is dat vrouwen minder worden geassocieerd met technische beroepen en leidende rollen, en dat men daarom denkt dat vrouwen minder geschikt zijn voor technische studies.”

Haar advies voor vrouwen met een interesse in techniek? “Wees niet bang om te falen, zet door en blijf jezelf. Je hoeft niet aan het stereotiepe beeld van een techneut te voldoen om in de tech te werken: je kan je eigen persoonlijke stijl ontwikkelen.”

Puzzels oplossen

Sophie Boot is student Toegepaste Wiskunde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze liep vorig jaar stage bij SAS en leerde veel over hoe gevarieerd werken binnen de IT kan zijn.

“Het mooie van IT is dat je niet aan één onderwerp bent gebonden”, legt ze uit. “Als beginnend data scientist leer je om te gaan met data, maar de context van die data kan alles zijn; je leert om analytische puzzels op te lossen, maar iedere puzzel heeft zo zijn eigen plaatje. Of je interesses nu liggen binnen de zorg, duurzaamheid of entertainment, overal liggen er vraagstukken die wachten om opgelost te worden.”

“Als iets mij het gevoel van vrijheid geeft, dan is het wel IT, want ik kan overal terecht.”

Over de achtergrond van haar studiekeuze vertelt ze: “Ik heb het altijd al leuk gevonden om puzzels op te lossen, zoals sudoku’s, en voelde me daardoor erg comfortabel bij vakken als wiskunde. Toen ik eenmaal begon aan mijn opleiding, kreeg ik heel vaak de vraag: ‘maar wat kan je daar dan mee?’ en mijn antwoord was altijd: ‘wat niet?!’ Wiskunde en data zijn overal verborgen. Als iets mij het gevoel van vrijheid geeft, dan is het wel IT, want ik kan overal terecht.”

Sophie was vorig jaar vanuit SAS betrokken bij Girls’ Day, een initiatief van de VHTO om meisjes te laten zien hoe leuk werken in de IT is. Ze stelt vast: “Vrouwen zijn helaas nog steeds ondervertegenwoordigd in de techsector en daar moet verandering in komen! Om de stap naar een techrichting te kunnen zetten, hebben meisjes meer rolmodellen nodig.”

Momenteel loopt Sophie stage bij een groot Nederlands pretpark, waar ze zich als data scientist bezighoudt met het energieverbruik in het park. Ze wordt regelmatig door bedrijven benaderd om voor ze te komen werken. Dit geeft aan hoeveel vraag er is naar jong IT-talent.

Blijven inspireren

Afgaande op de verhalen van Elif en Sophie blijft het belangrijk om initiatieven te ontplooien om meer vrouwen te betrekken bij techniek. Dat kan bijvoorbeeld met programma’s zoals het Women’s Initiative Network (WIN), zoals dat voor SAS-medewerkers is opgericht.

Vanuit het WIN-netwerk wordt deelgenomen aan initiatieven zoals Girls’ Day en de Women in Data Science (WiDS)-conferentie om data scientists wereldwijd te inspireren en op te leiden.

“Door meer meisjes en vrouwen rolmodellen te bieden en te overtuigen van de leuke en interessante aspecten van technische beroepen, zullen we beter in staat zijn om het tekort aan arbeidskrachten in de ICT op te lossen.”