MVV kan weer aftrappen in Eerste Divisie na succesvol afgeronde WHOA-procedure
MVV kon vorige week met een schone lei beginnen aan het nieuwe seizoen van de Keuken Kampioen Competitie. Dankzij een succesvol doorlopen WHOA-procedure is de Maastrichtse club van de ondergang gered.
Het was de laatste maanden vooral de soap rond Vitesse die de gemoederen in voetbalminnend Nederland bezighield, maar de op de valreep geredde Arnhemse club is niet de enige die de afgrond nabij was.
Eind maart kwam MVV in de problemen toen de Amerikaanse investeerder die zou toetreden tot de club plotseling afhaakte. Doordat in de nieuwe begroting rekening was gehouden met de investeerder, dreigde een faillissement.
Om dit af te wenden startte de club een WHOA-procedure. WHOA staat voor Wet homologatie onderhands akkoord. De wet maakt het mogelijk tot een een onderhands schuldakkoord te komen zonder dat elke belanghebbende hiermee akkoord gaat. Zo kan worden voorkomen dat één dwarsliggende schuldeiser een faillissement afdwingt.
In het geval van MVV ging het overgrote deel van de schuldeisers akkoord met het voorstel. Eind juni honoreerde de rechtbank Limburg het WHOA-verzoek van MVV positief, waarmee de schuldeisers die niet reageerden of niet akkoord gingen met het voorstel verplicht werden het aanbod te accepteren.
Met het gesloten akkoord verdween het grootste deel van de schuldenlast. De resterende schuld wordt afgelost door het Maastricht Collectief, een groep lokale ondernemers die eerder instapte om MVV te redden.
Tijdens het WHOA-traject werd MVV bijgestaan door Pieter Christiaan Van Prooijen van Hermes Advisory, een financieel adviesbureau dat zich onder meer richt op herstructureringen, geschillen en WHOA-procedures.
Ook Ralph Geelen en Jeroen Bakkers van Boels Zanders Advocaten waren betrokken bij de totstandkoming van het akkoord.
“Ik wil graag iedereen bedanken die bijgedragen heeft aan het succesvol afronden van dit toch pijnlijke traject”, liet MVV-directeur Laura van Leeuwen weten.
“Natuurlijk onze schuldeisers, van wie verreweg het grootste deel ons aanbod heeft geaccepteerd. We zijn hen grote dankbaarheid verschuldigd, want anders waren de financiële problemen niet te overzien geweest. Maar ook het Maastricht Collectief, onze advocaten en de mensen binnen de club die meegeholpen hebben ben ik dankbaar.”
Met de succesvolle afronding van de WHOA-procedure was de toekomst van MVV nog niet helemáál veiliggesteld: de KNVB moest de begroting van MVV voor seizoen ‘24/’25 nog goedkeuren. Half juli kwam ook hier het verlossende woord.
Met de financiën weer op orde en de licentie veiliggesteld, kon MVV vorige week aftrappen in het nieuwe seizoen van de Eerste Divisie. Daar treft het ook die andere op het nippertje geredde club: na degradatie uit de Eredivisie mengt ook Vitesse zich dit jaar in de strijd.
De twee clubs hadden zich wel een betere start kunnen wensen: beide verloren ze hun eerste wedstrijd.