Bouwen in Amsterdam nog steeds duur (maar wel íets minder)

14 juni 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het is iets aantrekkelijker geworden om te bouwen in Amsterdam, ondanks dat het nog altijd relatief duur blijft. Dat is te lezen in de nieuwste ‘International Construction Cost Index’ van Arcadis.

Voor zijn terugkerende ranglijst nam het ingenieurs- en adviesbureau steden over de hele wereld onder de loep. Amsterdam eindigt deze editie op de 65e plek in de top 100.

Daarmee is Amsterdam wederom iets gedaald: bij de vorige meting bezette onze hoofdstad plek 62, het jaar daarvoor plaats 51. De netto bouwprijs daalde sinds de vorige meting met 0,9%. “Hoewel de lonen stegen met 5% en de materialen met 1%, zorgde concurrentie ervoor dat de prijzen per saldo afnamen”, aldus Arcadis.

International Construction Cost Index 2024

Bron: Arcadis

Ondanks dat het dus een beetje goedkoper is geworden om in Amsterdam te bouwen, staat de bouwsector in ons land wel voor heel wat uitdagingen.

Denk onder andere aan het overvolle elektriciteitsnet, waar nieuwbouwhuizen niet altijd meer direct op kunnen worden aangesloten. Verder spelen vergelijkbare problemen met onze drinkwatervoorzieningen en afvalwaterzuiveringssystemen. En dan is er nog de stijgende rente.

Niet wachten op overheid

“Bouwplannen liggen steeds vaker stil of zijn vertraagd”, zegt Maarten in ’t Veld van Arcadis. “De oorzaak is dat bouwen nog altijd vrij duur is, ondanks de recente prijsdaling. Daarnaast zijn huizenprijzen hoog en in combinatie met de hoge rente betekent het dat nieuwe projecten moeilijk te realiseren zijn.”

Het nog te vormen nieuwe kabinet zou beleid moeten ontwikkelen om de problemen in de bouwsector te verhelpen. Toch is op de overheid wachten geen goede oplossing, zegt Arrèn van Tienhoven, werkzaam bij Arcadis.

“De sleutel ligt bij de woningbouw. De focus ligt nu op binnenstedelijke verdichting, maar stadscentra zijn ook hele dure plekken. Mijn advies is bouwen buiten de binnenstad, op locaties die goed bereikbaar zijn via het ov. Als we nu niet ingrijpen, zetten we een hele generatie op achterstand en maken we de bouw kapot.”

Zonder overheid kan echter niet

Toch is de overheid cruciaal. De bouw is immers gebaat bij heldere kaders die voor een langere periode duidelijkheid bieden. “Het lukt al jaren niet om het gewenste aantal van jaarlijks 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen”, aldus In ’t Veld

“Dat komt ook door onzekerheid bij bouwbedrijven rondom het overheidsbeleid en locaties”, voegt Van Tienhoven toe. “Hierdoor zit de doorstroom op de woningmarkt op slot en rijzen huizenprijzen van bestaande woningen de pan uit. Er groeien momenteel Nederlanders op die geen betaalbaar huis kunnen vinden.”

International Construction Cost Index 2024 (2)

Bron: Arcadis

Top tien

Een stad waar al decennia geen betaalbaar huis meer lijkt te vinden is Londen. De Britse hoofdstad bezet steevast de hoogste plekken in de International Construction Cost Index. Na een tweede plek vorig jaar, staat de stad nu weer helemaal bovenaan.

Ook in Zwitserland is het duur bouwen, met respectievelijk een tweede en derde plek voor Genève en Zürich. München staat op plek 5, gevolgd door drie Amerikaanse steden: New York City, San Francisco en Philadelphia. De top tien wordt gecompleteerd door Kopenhagen, Hongkong en Bristol.

Helemaal onderaan de lijst bungelt Buenos Aires, waar het dus spotgoedkoop is om te bouwen. Dat is volgens Arcadis vooral een gevolg van een binnenlandse economische crisis. Hierdoor is de Argentijnse peso bijna niks meer waard. Voor buitenlandse bedrijven – die euro’s en dollars hebben – wordt bouwen dan erg goedkoop.