YNNO en Smart WorkPlace lanceren Benchmark voor Werkomgeving

21 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

YNNO en Smart WorkPlace hebben samen de Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving (BNW Index) gelanceerd.

De BNW Index geeft inzicht in de werkomgeving – van beleid en gebruik tot de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het domein. Initiatiefnemers YNNO en Smart WorkPlace constateerden een grote behoefte aan een dergelijk marktbreed onderzoek.

“De manier van werken is de afgelopen jaren sterk veranderd en is continu aan verandering onderhevig”, zegt Yvet Brummelhuis, adviseur bij YNNO en initiatiefnemer van de BNW Index. “Daarnaast geldt dat de werkomgeving flink aan belang heeft gewonnen, waardoor het hoger staat op de strategische agenda.”

YNNO en Smart WorkPlace lanceren Benchmark voor Werkomgeving

Waar het in het verleden bij de werkomgeving vooral draaide om de inrichting van de werkplek, is het in het nieuwe, hybride tijdperk van vandaag veel meer verworden tot een strategisch middel voor HR-beleid en werknemerstevredenheid. “De werkomgeving is essentieel geworden om talent aan te trekken, een inclusieve werkgever te zijn, bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen en zo kunnen we nog even doorgaan”, zegt Brummelhuis.

Wat ook meespeelt: door de inzet van technologie zijn werkomgevingen en de manier waarop collega’s met elkaar samenwerken flink veranderd. Dit heeft niet alleen impact op de werkplek en de IT-infrastructuur, maar ook op het gedrag en de cultuur. “Digitaal werken en werken op afstand verandert het gedrag van mensen. En ook de verwachtingen van eindgebruikers richting werkgevers veranderen.”

Dit alles maakt het ontwikkelen van de huisvestingskoers en werkomgeving een complexe taak. “Veel organisaties bevinden zich in een zoektocht naar hoe zij hier goed op kunnen inspelen. In een uitgebreide rondvraag vorig jaar constateerden we dat er behoefte is aan benchmarkgetallen, best practices en handvatten”, zegt Anouschka de Waal, adviseur bij YNNO.

YNNO en Smart WorkPlace pakten gezamenlijk de handschoen op en kondigden in november vorig jaar al aan dat ze samen de BNW Index zouden gaan ontwikkelen. Op 11 april is de benchmark uitgebracht – het eerste exemplaar werd tijdens een speciaal lanceringsevent overhandigd aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Initiatiefnemer YNNO is een adviesbureau gespecialiseerd in nieuwe manieren van werken. Het bureau heeft tal van overheidsinstellingen en bedrijven begeleid in het verbeteren van hun werkomgeving. Smart WorkPlace is een kennisplatform voor slimmer werken. YNNO is een van de partners van het platform.