Onderzoek: Vraag naar lithium in 2040 bijna vijftien keer hoger
De vraag naar lithium – een cruciale grondstof voor batterijen – ligt in 2040 bijna vijftien keer hoger dan in 2020. Dat voorspelt Roland Berger op basis van eigen onderzoek.
Bij het realiseren van de Parijse klimaatdoelen, spelen lithium-ion-batterijen een grote rol. Ze worden onder andere gebruikt in elektrische auto’s. Daarnaast kunnen de batterijen worden gebruikt om elektrische energie op te slaan die bijvoorbeeld ’s nachts is opgewekt door windmolens (en zo de ochtend erop kan worden benut).
Door deze ontwikkelingen is de vraag naar lithium-ion-batterijen de afgelopen jaren flink toegenomen. En daarmee ook de vraag naar materialen om deze batterijen te kunnen produceren. Het onderzoek van Roland Berger voorspelt dat de vraag naar batterijgrondstoffen de komende jaren nog harder zal gaan groeien.
In het rapport van het adviesbureau is te lezen dat de vraag naar lithium in 2040 maar liefst 14,6 keer hoger zal zijn dan in 2020. De vraag naar andere batterijgrondstoffen – zoals nikkel, koper en kobalt – zal in diezelfde periode ook flink toenemen, aldus de onderzoekers.
“Naast elektrische auto’s en energieopslagsystemen stijgt de vraag naar grondstoffen ook door andere zaken”, zegt Wolfgang Bernhart van Roland Berger. “Zonnepanelen bevatten bijvoorbeeld ook veel cruciale grondstoffen. Dat geldt eveneens voor het elektriciteitsnetwerk, dat moet worden verzwaard.”
Ontwikkelingen per toepassing
Voor hun studie gingen de onderzoekers nader in op de ontwikkeling van de vraag naar lithium-ion-batterijen. Ze verwachten dat de vraag naar deze batterijen in 2030 voor maar liefst 93% toe te schrijven is aan de vraag naar elektrische auto’s en energieopslagsystemen.
Andere producten die bijdragen aan de vraag zijn vooral consumentenelektronica zoals smartphones, tablets en laptops. Ook andere elektrische voertuigen zoals e-bikes en -steps spelen een rol.
Lees ook: Adviesbureau ontwikkelt plan tegen problemen met e-deelstep in Brussel.
Ontwikkelingen per regio
De toenemende vraag naar lithium-ion-batterijen komt voor een aanzienlijk deel op het conto van China. “In 2030 is circa 43% van de vraag naar deze batterijen toe te schrijven aan dit land”, melden de onderzoekers.
Noord-Amerika is in datzelfde jaar verantwoordelijk voor ruim 23% van de vraag, Europa voor bijna 21% en de rest van de wereld voor een kleine 13%.
Onzekerheid
Om de stijgende vraag naar lithium, nikkel en kobalt te kunnen beantwoorden, zijn op termijn extra mijnbouwprojecten nodig. Het opzetten van dergelijke activiteiten kan (afhankelijk van de grondstof) wel vijftien jaar in beslag nemen en is allerminst gratis. Roland Berger heeft het over een investering van minstens $165 miljard wereldwijd.
Bovendien brengen dergelijke investeringen veel onzekerheden met zich mee. De vraag naar lithium, nikkel en kobalt is immers voor een groot deel afhankelijk van de vraag naar elektrische auto’s. En het lastig om deze goed te voorspellen, zo kan de vraag worden verstoord door mondiale ontwikkelingen zoals economische terugval of oorlogen .
“Deze onzekerheden treffen de gehele waardeketen: van mijnbouwbedrijven tot autofabrikanten”, zegt Bernhart. “Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich bewust zijn van de risico’s die ze kunnen lopen. Dat maakt ze stukken veerkrachtiger.”