4 op de 10 werkgevers kampen met hoger ziekteverzuim
Meer dan vier op de tien werkgevers hadden vorig jaar te maken met een toename van het ziekteverzuim, blijkt uit onderzoek van WTW.
Werkstress, mentale gezondheidsproblemen en kortdurende ziekte waren de belangrijkste oorzaken van het toegenomen ziekteverzuim.
“Iedere generatie heeft zo zijn uitdagingen op het vlak van wellbeing”, zegt Joost de Vente, Teamlead Consultants Health & Benefits bij WTW. “Psychische klachten als gevolg van werkstress of een verkeerde work-life-balance is verzuimoorzaak nummer één bij young professionals, terwijl 45-plussers vaker uitvallen met fysieke klachten.”
Op de verschillende verzuimredenen wordt in het WTW-rapport niet ingezoomd. Een blik op data van het CBC biedt echter enige inzichten hierin. Zo is verreweg de meest voorkomende klacht die werknemers aanvoeren voor het verzuim een virusinfectie zoals griep of verkoudheid (64% van het totaal). Daarna volgen zaken als psychische klachten, overspannenheid en burn-out.
De zorgsector kent het hoogste verzuimniveau, gevolgd door het onderwijs en ambtenaren werkzaam in het openbaar bestuur. In de landbouwsector is het verzuim gemiddeld genomen het laagst.
Kostenpost
Verzuim kan een flinke kostenpost opleveren voor bedrijven. Het zorgt om te beginnen voor verlies van productiviteit door mensen die uitvallen en hun taken laten liggen. Daarnaast creëert het meer werkdruk bij overige medewerkers, met als gevolg een toename van de werkdruk en werkstress.
Bijna zes op de tien bedrijven (57%) hebben in 2023 hogere kosten gemaakt voor verzuimmanagement en bedrijfsgezondheidszorg. 50% van de werkgevers heeft te maken met een toename van het aantal verzuimclaims en 35% met een toename van het aantal claims voor arbeidsongeschiktheid (WIA).
“Het groeiend personeelsverzuim leidt op verschillende manieren tot hogere bedrijfskosten”, aldus De Vente.
Focus op wellbeing
Willen werkgevers de vicieuze cirkel doorbreken, dan moeten ze volgens WTW investeren in de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers. Het rapport wijst op verschillende prioriteiten die een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van verzuim.
Het begint allemaal bij het herzien en actualiseren van het beleid voor verzuim. Daarnaast kunnen werkgevers via slimme data-analyse en modellering meer doen om verzuim (en de kosten daarvan) in te schatten. Met deze inzichten kan proactiever gewerkt worden aan ‘wellbeing’-initiatieven. Ook kan daarmee prioriteit worden gegeven aan werknemers met het hoogste verzuimrisico.
Lees ook: Data als basis voor betere keuzes over medewerkerswelzijn.
Het (opnieuw) onder de loep nemen van de arbeidsomstandigheden, het uitrollen van integrale wellbeing-programma’s en het trainen van managers in hoe ze effectief met verzuim kunnen omgaan zijn andere aanbevelingen in het rapport.
Bedrijven hebben ook baat bij het investeren in re-integratietrajecten. Zo kunnen werkgevers met vroegtijdige interventiediensten hun uitgevallen werknemers helpen om sneller terug te keren naar het werk. Dat geldt ook voor het creëren van gestroomlijnde langdurige arbeidsongeschiktheidsprocessen, in samenwerking met de verzekeraar en zorgverleners.