Vooruitgang positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt stokt
De positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt is in vergelijking met landen om ons heen verslechterd. Dat constateert PwC in een internationale benchmark.
Het PwC-rapport over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt stipt enkele zorgwekkende trends aan. Nederland is twee plaatsen gezakt op de internationale Women in Work Index, waarmee we nu op de zestiende plek staan.
Van alle onderzochte landen voert Luxemburg de index aan, waarbij opvalt dat gemiddeld de mediaan van het loon bij vrouwen hoger is dan bij mannen. Australië mag zich de hoogste stijger op de lijst noemen, terwijl het Verenigd Koninkrijk het hardst is gedaald.
Hoewel de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland de afgelopen jaren gestaag is gestegen (van 65% in 2000 tot 81% in 2022), blijft het aandeel vrouwen in fulltimeposities achter. “Vrouwen worden nog vaak gezien als diegene die de zorg voor het gezin en werk combineren”, zegt Janet Visbeen, lid van de raad van bestuur van PwC en verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.
Een van de factoren die dit in de hand lijkt te werken is de hoge lastendruk voor kinderopvang in Nederland (tot 17% van het huishoudinkomen). “In landen waar meer dan 80% van de vrouwen fulltime werkt, liggen de kosten voor kinderopvang beduidend lager.”
Daarbij komt dat vrouwen in Nederland vaak worden opgeleid voor sectoren waar deeltijdwerk de norm is, zoals onderwijs en zorg, wat bijdraagt aan het genderkloofprobleem. Eerder constateerde PwC al dat het fulltime laten werken van deeltijdprofessionals een positieve invloed zou hebben op de arbeidsmarkt.
Naast dat in Nederland nog altijd een kleiner deel van de vrouwen werkt en zij ook nog vaker parttime werken, is er ook nog altijd een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Deze is volgens PwC bovendien licht gestegen, van 13,5% naar 13,7%.
“Het rapport benadrukt het belang van oplossingen die de onderliggende oorzaken aanpakken, zoals diepgewortelde culturele opvattingen en het verlichten van de belastingdruk voor middeninkomens, voor ware gelijkheid op de arbeidsmarkt”, zegt Visbeen.
Vrijdag 8 maart is Internationale Vrouwendag, een dag die in teken staat van sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en het belang van gendergelijkheid. In het kader van deze dag staan overheden, bedrijven en individuen de hele week stil bij het verbeteren van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt.