Capgemini: Business steeds vaker eigenaar van cloud

11 december 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Cloud wordt steeds meer mainstream, inmiddels maakt 81% van bedrijven gebruik van cloud-technologie. Opmerkelijk is dat de business steeds meer verantwoordelijk neemt voor het thema cloud – 45% van organisaties zegt dat individuele bedrijfsonderdelen uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de adoptie van cloud-strategieën. Dit blijkt uit het rapport ‘Business Cloud: The State of Play Shifts Rapidly’ van Capgemini.
 
Het onderzoek van het adviesbureau is gehouden onder 460 IT- en business managers van internationale bedrijven.
 
Waarom cloud?
De belangrijkste drijfveer om cloud te gebruiken zijn de kostenbesparingen die het oplevert ten opzichte van traditionele data opslag mogelijkheden (52%). Een kortere time to market en een efficiëntere bedrijfsvoering volgen met respectievelijk 41% en 39%.

Capgemini - Cloud Oplossingen (1)
 
Private cloud
Organisaties hebben duidelijk een voorkeur voor een private cloud: 40% zegt een voorkeur te hebben voor een door een partner gehoste private cloud-oplossing buiten de eigen fysieke locatie. 26% prefereert een private cloud oplossing binnen de eigen bedrijfsmuren. Minder dan een vijfde heeft een voorkeur voor een public cloud.
 
Capgemini - Cloud Oplossingen (2)
 
Om eventuele risico’s te vermijden geeft een ruime meerderheid van organisaties (72%) aan liever te werken met meer dan één cloud dienstverlener. Ook geeft ruim één derde (35%) aan een probleem te zien met betrekking tot data soevereiniteit rondom de fysieke locatie, ofwel de vraag onder welke wettelijke jurisdictie de privacy en de toegang tot data in een bepaald land valt. Dit wordt als een forse horde voor de adoptie van cloud ervaren, vooral in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika).