Tips voor consultants die consulting exit overwegen

29 november 2012 Consultancy.nl

“Niet denken, maar praten”. Dat is het advies van Auke Bijnsdorp van Top of Minds, een recruitmentbureau gespecialiseerd in het begeleiden van consultants. De afgelopen negen jaar heeft hij zich toegelegd op het ondersteunen van consultants van strategie-adviesbureaus en organisatie-adviesbureaus bij hun ‘consulting-exit’.

“Consultants zijn geneigd het keuzeproces van hun eventuele exit volledig in hun hoofd te laten plaatsvinden, waarbij ze zich baseren op hun ervaring als consultant. Vaker dan niet komen ze hierdoor tot verkeerde conclusies, omdat ze ervaringsverhalen uit eerste hand missen” aldus Bijnsdorp. In 2007 richtte hij Top of Minds, een bureau dat bemiddelt in de kwalitatieve top van academische professionals en gespecialiseerd is in het helpen van consultants bij het vinden van een baan buiten consultancy (‘consulting-out’), bijvoorbeeld bij Coca-Cola, ING of FrieslandCampina. Bijnsdorp werkte daarvoor zelf als consultant bij strategisch advieskantoor Roland Berger.
 
Praat met consultants en professionals
Het advies van de voormalig Roland Berger adviseur is dan ook: “Praat met de consultants die je voor zijn gegaan. Het is dé manier om erachter te komen of een exitfunctie je wel of niet gaat liggen. Zo ontdek je bijvoorbeeld of mensen uit een bepaalde branche op jou lijken, dezelfde drijfveren hebben. De kans dat een baan past is immers groter als je omgeving uit gelijkgestemden bestaat. Onderzoek na onderzoek toont aan dat een goede band je collega’s in het algemeen en met je leidinggevende in het bijzonder het grootste deel van het werkgeluk bepalen. Ga daarom niet in gesprek met jezelf maar met andere professionals”.
 
4 praktische tips
Op basis van zijn ervaring heeft Bijnsdorp nog vier praktische tips voor consultants die een exit uit de adviesbranche overwegen:
 
1. Wacht niet te lang
Er bestaat geen exact aantal jaar waarna een consultant zijn exit zou moeten maken, maar een indicatie is zeker te geven. Voor twee derde van de uitstroomvacatures geldt dat 4 tot 6 jaar het optimum is. Dit kun je ook omzetten naar een salarisindicatie van €70.000 tot €80.000. Meer dan 8 jaar consulting ervaring maakt je te zwaar voor veel functies, terwijl je een specialisatie of people management  ervaring mist. Minder dan 3 jaar consulting is weer te weinig, dan toon je te weinig zitvlees.
 
2. Laat je leercurve niet afvlakken
Deze tip heeft alles te maken met de eerste. Als het jouw doel is om leiding te geven, is het noodzaak om zo snel mogelijk richting de lijn te gaan. De leercurve op het gebied van people management in Consulting is vrijwel non existent. We kunnen allemaal wel leiding geven aan een kleine groep intelligente gemotiveerde medewerkers. Echt leiding geven leer je in de operatie, met nukkige werknemers die zich ziek melden als ze geen zin hebben.
 
3. Kijk verder dan de overstap
Een exit van consultancy richting de lijn verloopt bijna altijd via een overgangsfunctie. “Koud de lijn in” vanuit consulting lukt  meestal niet, dus je moet vooruitplannen. Kijk bij de overgangsfunctie dan ook goed naar de mogelijke vervolgstappen. Zeker bij meer generalistische rollen zoals business development moet je erop beducht zijn niet de eeuwige generalist te worden.
 
4. Overweeg een externship
Het externship zoals dat bij McKinsey & Company en Boston Consulting Group steeds vaker voorkomt, is volgen hem een vondst. Met behoud van je salaris ga je een jaar bij een ‘echt bedrijf’ in een ‘echte baan’ werken. Je komt er achter wat de voor- en nadelen voor jou persoonlijk betekenen. Als je daarna in consulting blijft doe je dit met overtuiging, als je een exit maakt, heb je al een eerste specialisatie die helpt bij je overstap.
 
Exit Guide
Om consultants te helpen met hun consulting-exit heeft Top of Minds de ervaringen van tientallen adviseurs gebundeld in een ‘Exit Guide’. Hierin vertellen consultants over hun ervaringen bij de overstap vanuit de adviesbranche naar het bedrijfsleven.

Nieuws

Meer nieuws over