Atos: Big Data vereist nieuw soort ICT professional

12 november 2012 Consultancy.nl

Door de opkomst van ‘Big Data’ ontstaat binnen de komende jaren een grote behoefte aan een nieuw soort ICT manager en professional. Zo vereist het een nieuwe denkwijze, een andere deskundigheid en een andere taakinvulling. Dat zegt IT dienstverlener Atos.
 
Big Data
Big Data speelt in op de trend dat de hoeveelheid gegevens binnen en buiten bedrijven exponentieel stijgt en dat deze data vaak zeer waardevolle informatie bevatten. De term ‘Big Data’ werd een aantal jaar geleden geïntroduceerd door McKinsey & Company. De term werd wereldwijd sterk in gebruik genomen nadat het adviesbureau het rapport ‘Big Data - The Next Frontier for Innovation’ uitbracht. In het rapport concludeerden de strategie consultants dat big data de potentie heeft om de manier waarop we zaken doen fundamenteel te veranderen. Door het toepassen van solutions op het gebied van ‘Big Data’ kunnen bedrijven omvangrijke datavolumes op efficiente wijze vergaren, opslaan en analyseren en daarmee beter inspelen op klantwensen.

Atos - Big Data
 
Nieuw soort IT professional
“Om Big Data te analyseren en de productontwikkeling hierop af te stemmen, hebben bedrijven behoefte aan specifieke expertise. Dit vereist een andere deskundigheid en taakinvulling van IT-professionals” zegt Peter Bas Oosthoek van Atos. Ook veranderen bestaande rollen en ontstaan er nieuwe rollen: “Door de opkomst van Big Data ontstaan voor IT-professionals nieuwe rollen, zoals die van data scientist, die de verborgen waarde van gegevens kan vertalen naar de informatiebehoefte van bedrijven, of de data steward die verantwoordelijk is voor de volledige levenscyclus van gegevens. Ook voor bestaande rollen - zoals infrastructuurspecialisten, technisch beheerders en ontwikkelaars - heeft deze ontwikkeling gevolgen als resultaat van een nieuwe denkwijze, componenten en hulpmiddelen”
 
Doordat de ontwikkeling van systemen, websites en apps ook rekening moeten houden met de business intelligence aan de achterkant krijgt ook de harde kant van ICT te maken met een grote impact. “Technisch beheerders krijgen te maken met een nieuw soort complex gedistribueerd systeem met een veelheid aan gedistribueerde services. Ontwikkelaars gaan ontwikkelen met nieuwe componenten en bibliotheken” voegt Atos Big Data-technoloog Reijer Klopman toe. “Verder moeten ontwikkelaars een nieuwe denkwijze hanteren om algoritmes te ontwerpen die geschikt zijn voor gedistribueerde verwerking. Architecten moeten een overzicht hebben van en een keuze kunnen maken uit de vele alternatieven en componenten die er zijn voor gedistribueerde opslag en verwerking van gegevens” aldus collega Roland Haeve.
 
Zie ook het bericht: McKinsey investeert €70 miljoen in Big Data kenniscentrum
 
Big Data markt
Hoe groot de vraag naar ‘nieuwe IT professionals’ zal zijn in Europa is nog niet helemaal bekend. In de V.S. becijferde McKinsey & Company dat er in 2018 vraag zal zijn naar bijna 500.000 IT specialisten met diepgaande analytische vaardigheden en nog eens 1,5 miljoen managers met veel kennis van dataverwerking. Europa loopt hierin iets achter, maar de verwachting is dat de groei snel zal toenemen. “Big Data vertegenwoordigen nu nog een nichemarkt in Europa, maar naar verwachting zal ook de Europese markt deze ontwikkeling omarmen. Dat biedt allerlei kansen en uitdagingen voor IT-professionals” concludeert Atos.

Nieuws

Meer nieuws over