McKinsey: Big Data gaat economie radicaal veranderen

31 mei 2011 Consultancy.nl

Het analyseren van grote hoeveelheden data – ook wel ‘big data’ genoemd – zal een cruciale basis worden voor innovatie en competitie. Volgens een onderzoek van McKinsey en MGI is de schaal en reikwijdte van potentiële veranderingen door big data zo groot dat er nieuwe groeimogelijkheden worden gecreëerd. Verder zal big data geheel nieuwe markten creëren en de manier waarop we zaken doen fundamenteel veranderen. Door data in relevante informatie om te zetten kan elke industrie miljarden besparen in nabije toekomst.

Download het onderzoek Big Data The Next Frontier for Innovation.

Sterke groei van data
Data staat tegenwoordig aan de basis van vrijwel elke sector van de economie. De informatie die bedrijven bemachtigen zal in de komende decennia in volume en detail toenemen. Dit zal, tezamen met de opkomst van multimedia, social media en het internet, nog meer groei in data veroorzaken – op exponentieel niveau. Uit het rapport van het strategy consulting bureau blijkt dat bedrijven een enorme waarde kunnen verkrijgen door data op de juiste manier te analyseren.

McKinsey - Big Data

Toepassingen
In de publieke sector kan de zoek- en verwerkingstijd scherp worden gereduceerd door op afdelingen, die nu van elkaar gescheiden zijn, data wederzijds toegankelijker te maken. In de productie kan worden gesneden in de time-to-market met behulp van geïntegreerde data uit R&D, engineering en productie-eenheden die concurrent-engineering mogelijk maken. McKinsey berekende dat een retailer die big data maximaal gebruikt zijn bedrijfsmarge met meer dan 60% kan verhogen.

Potentieel in de publieke sector
Ook het gebruik van big data in de publieke sector heeft een enorm potentieel. In de ontwikkelde economieën van Europa kunnen overheidsfunctionarissen door big data te gebruiken meer dan €100 miljard besparen in de operationele efficiency alleen. Daarin is het gebruik van big data om fraude en fouten te bestrijden en de belastingopbrengsten te stimuleren nog niet eens opgenomen. In de Verenigde Staten zou de gezondheidszorgsector elk jaar voor meer dan $300 miljard aan waarde kunnen creëren, als de sector creatief en effectief gebruik zou maken van big data om de efficiency en kwaliteit te verhogen.