‘Het beste van jezelf’: Giphart en Leeuwendaal op zoek naar het geheim achter uitzonderlijke prestaties

16 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Leeuwendaal en Ronald Giphart hebben opnieuw samen een boek uitgebracht. Voor ‘Het beste van jezelf’ analyseerde Leeuwendaal de talenten van dertien Nederlanders die aan de top staan binnen hun vakgebied. Giphart ging daar vervolgens met ze over in gesprek. Zo probeerden het adviesbureau en de schrijver samen te achterhalen wat mensen tot uitzonderlijke prestaties brengt.

De een is vicepremier, de ander CEO van Nederlands grootste pensioenuitvoerder. De derde is sterrenchef en de vierde presentator én zangeres. Twee vormen samen een vermaard cabaretduo. Nog een is burgemeester van een grote Nederlandse stad, een ander coachte vorig seizoen een voetbalclub naar het landskampioenschap.

Carola Schouten, Annette Mosman, Emile van der Staak, Giovanca Ostiana, Niels van der Laan en Jeroen Woe, Ahmed Marcouch en Arne Slot doen allemaal heel andere dingen, maar hebben één belangrijk iets gemeen: ze zijn stuk voor stuk heel succesvol in wat ze doen.

‘Het beste van jezelf’: Giphart en Leeuwendaal op zoek naar het geheim achter uitzonderlijke prestaties

Maar hoe komt dat? Delen ze ondanks die grote verschillen in wat ze doen bepaalde beslissende eigenschappen? Dit vroegen Leeuwendaal en Ronald Giphart zich ook af. Ze wilden weten wat mensen tot uitzonderlijke prestaties brengt én wat wij daarvan kunnen leren.

Dus ging Giphart met ze in gesprek. Maar niet voordat de dertien uitblinkers eerst hun talenten hadden laten analyseren door Leeuwendaal. Dat deed het HR-adviesbureau met CliftonStrengths, een assessment dat zich onderscheidt doordat het niet competenties of een functieprofiel centraal stelt, maar de deelnemer en diens talenten.

Met de resultaten in de hand ging Giphart vervolgens met de uitblinkers aan tafel. Om de resultaten te voorzien van de nodige duiding, zat bij de gesprekken ook altijd een strengthscoach van Leeuwendaal. Zo probeerden ze samen te achterhalen hoe de hoogvliegers hun talenten – al dan niet bewust – steeds aanwenden om hun professionele doelen te realiseren.

Naast de reeds genoemde namen sprak Giphart ook met Feike Sijbesma (RvC-voorzitter Philips en voormalig bestuursvoorzitter DSM), Marion Koopmans (viroloog), Peter van Uhm (oud-commandant der strijdkrachten), Rahma el Mouden (ondernemer) en Suse van Kleef (presentator).

De twaalf interviews (Niels van der Laan en Jeroen Woe schoven samen aan) zijn gebundeld in ‘Het beste van jezelf’, samen met een inleiding en een nabeschouwing. Het werd een boek met inspiratie en waardevolle lessen voor mensen die ook hun talenten willen ontdekken, of die al hebben ontdekt maar er meer gebruik van willen maken.

Een onfeilbaar recept voor topprestaties ontdekte Giphart niet. Wel een duidelijke gemene deler: door te doen waar ze goed in zijn en waar ze plezier aan beleven, halen de uitblinkers het beste uit zichzelf en uit de samenwerking met anderen.

Het is al de tweede keer dat Giphart en Leeuwendaal samen een boek uitbrengen. Eerder liep de schrijver stage bij het HR-adviesbureau en schreef op basis van zijn ervaringen ‘Mijn beste werk’. Eerder dit jaar spraken we Giphart over dat boek, binnenkort ook over de opvolger.