‘Mijn beste werk’: Ronald Giphart dompelt zich onder in de wereld van Leeuwendaal

25 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De nieuwe Ronald Giphart ligt in de boekhandel. De schrijver liep zes weken mee met HR-adviesbureau Leeuwendaal. In ‘Mijn beste werk’ deelt hij zijn vele observaties, overpeinzingen, geleerde lessen en verworven (zelf)inzichten.

Liefde, de dood, sport, bedrog, religie, seks, eten en ga zo maar door – in de vele boeken van Ronald Giphart hebben inmiddels zo ongeveer alle belangrijke levensthema’s de revue wel gepasseerd. Eén wereld was hem tot voor kort echter nog zo goed als onbekend: de adviesbranche.

Daar kwam afgelopen najaar verandering in. Als zogeheten ‘writer in residence’ werkte de auteur achter verfilmde bestsellers als ‘Ik ook van jou’ en ‘Phileine zegt sorry’ zes weken voor Leeuwendaal, een HR-adviesbureau voor onderwijs, zorg en overheid.

Ronald Giphart dompelt zich onder in de wereld van Leeuwendaal

Giphart mocht meedraaien tijdens assessments, de werving en selectie van bestuurders, een fusiebespreking tussen schooldirecteuren, het ontwikkelen van een nieuw functiegebouw, de aftrap van een groot leiderschapstraject en vele andere bijeenkomsten. Daarbij gold geen enkele beperking voor de schrijver.

Leeuwendaal-directeur Edward Hermans hield zijn adem dan ook in toen hij het boek voor het eerst in handen kreeg: hoe kwam ‘zijn’ bureau er vanaf in de woorden van de geliefde maar ook beruchte Giphart? Gelukkig verscheen er al snel een glimlach op Hermans’ gezicht.

“Ik heb het twee keer gelezen: één keer heel snel, en toen was ik gerustgesteld. En toen ben ik het nog een keer gaan lezen, en dan groeit de trots met elke bladzijde die je omslaat”, vertelde hij tijdens de boekpresentatie.

De achterkant van de macht

Gedurende zijn zes weken als Leeuwendaler kreeg Giphart de vele lastige vraagstukken voor de kiezen waar de adviseurs van het bureau zich dagelijks in vastbijten: Hoe richt je een organisatie zo goed mogelijk in? Hoe zorg je dat op iedere plek de beste persoon zit? Hoe vergroot je de verbondenheid van medewerkers? Hoe kweek of vind je goede leiders? Hoe beïnvloed je gedrag?

Het greep hem meteen, zo blijkt uit een voorproefje van ‘Mijn beste werk’. “De afgelopen eeuw is er nationaal en internationaal veel geschreven over leiderschap, beleid en besluitvorming. De ‘achterkant van de macht’ is voor velen, ook voor mij, een fascinerend onderwerp”, schrijft Giphart.

Al in het kennismakingsgesprek dat hij had met Leeuwendaal raakte hij geïnteresseerd in de missie waaraan het bureau werkt. “‘Zonder hoog van de toren te blazen willen wij op onze manier een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld,’ was een van de zinnen die me uit het gesprek waren bijgebleven.”

“Een andere opmerking: ‘Morgen moet beter zijn dan vandaag.’ Dat vind ik een mooie, tot de verbeelding sprekende gedachte. Morgen beter dan vandaag. Omdat ik mijn leven lang al een sucker ben voor wereldverbeteraars, begon ik na te denken over een boek dat ik over Leeuwendaal zou kunnen maken.”

Dat boek is er nu dus. Binnenkort gaan we op Consultancy.nl nog wat dieper in op Gipharts reis door de wereld van Leeuwendaal.