Conclusion Consulting introduceert de propositie Digital HR

13 september 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Conclusion Consulting heeft een nieuwe propositie gelanceerd: Digital HR. Een gesprek met Ahmet Yüksel (Senior Business Consultant) en Martin de Smit (Managing Consultant) over de sterk groeiende behoefte uit de praktijk voor ondersteuning bij het digitaliseren van de HR-afdeling en de belangrijkste pijlers van de propositie.

Als HR prima functioneert, waarom zou je dan toch een digitaliseringsslag willen maken?

Ahmet: “Organisaties digitaliseren en daarin kan HR niet achterblijven. Door alle gebeurtenissen in de afgelopen periode kreeg digitalisering een duw in de rug. Om nieuwe mensen aan te trekken, huidige mensen langer vast te houden en te ondersteunen bij hun ontwikkeling binnen de organisatie, moet je ze een fijne en effectieve werkomgeving bieden. Daar speelt digitalisering van HR-processen een belangrijke rol in.”

Martin: “Als je niet de juiste mensen vindt en bindt, kun je niet groeien als organisatie. Sterker nog: dan gaan je resultaten achteruit. Waar HR eerst een cost-center was, is het nu een strategische asset.”

Conclusion Consulting introduceert de propositie Digital HR

Liep HR achter op het gebied van digitalisering?

Ahmet: “Digitalisering van HR stond vaak niet bovenaan het prioriteitenlijstje, maar door de veranderende dynamiek wordt het steeds meer een strategische doelstelling. Wij zien de vraag vanuit de markt om organisaties op dit vlak te begeleiden spectaculair toenemen. Want je kunt wel een strategische doelstelling hebben, maar die moet ook concreet gemaakt worden. Met onze Digital HR-propositie richten wij ons op dat hele speelveld.”

Martin: “Het nieuwe werken is inmiddels de standaard. In bijna iedere vacature wordt tegenwoordig gemeld dat de functie deels thuis uitgevoerd kan worden. Maar dan moet je HR-omgeving daar wel op ingericht zijn. Core HR-processen moeten ook thuis oproepbaar zijn. En is de HR-afdeling ‘s avonds niet bereikbaar, dan is het fijn als medewerkers een ticket kunnen inschieten.”

“Ook skills management verdient aandacht: het is niet langer gebruikelijk om met zijn dertigen in een trainingsruimte ergens in het midden van het land te gaan zitten. Je wilt e-learnings aanbieden die medewerkers gebonden en geboeid houden - en waarmee je nieuwe mensen kunt aantrekken. Thuis en waar ook ter wereld moeten HR-processen hun doorgang kunnen vinden.”

Is het digitaliseren van HR complex?

Martin: “Qua processen is HR redelijk afgehecht en vaak in een of twee applicaties te vatten. Maar die moeten wel kunnen ‘praten’ met het bredere applicatielandschap binnen de organisatie. Daar zit complexiteit in.”

Ahmet: “Wij focussen ons als Conclusion Consulting niet alleen op de systeemselectie en -implementatie, maar kijken ook een stap terug én verder. Onze Digital HR-propositie biedt een holistische kijk op het digitaliseren van HR: van een tactisch-strategische blik tot het begeleiden van de verandering die bij een uitrol komt kijken.”

HR is iets wat iedere medewerker binnen een organisatie direct raakt. Mensen zijn bepaalde processen en systemen gewend. Hoe nemen jullie een HR-afdeling én de organisatie daarin mee?

Martin: “Dat begint met verandermanagement in de top, bij het management. Dan de HR-afdeling zelf en vervolgens het gehele medewerkersbestand. Dat veranderkundige aspect vliegen we aan met onze beproefde 9-staps veranderaanpak.”

Waarom is het belangrijk om het digitaliseren van je HR-afdeling gefundeerd te doen?

Ahmet: “Als je naar ons Digital HR-model kijkt, zie je dat we de digitalisering vanuit 5 pijlers benaderen.”

Conclusion Consulting introduceert de propositie Digital HR

“Ook al wordt er wel eens makkelijk over gedaan, een gefundeerde aanpak is noodzakelijk. Een HR core-systeem is de backbone van je HR-organisatie. Zie het als een herniaoperatie die absoluut niet mag mislukken. Daar zijn commitment, aandacht, capaciteit en budget voor nodig. Als je alleen maar op zoek gaat naar een systeem, dat inkoopt en implementeert, dan ga je te kort door de bocht. Onze consultants ondersteunen je graag bij een gefundeerde en gestructureerde aanpak.”

Waar begin je bij het (verder) digitaliseren van je HR-afdeling?

Martin: “De eerste stap is een stip op de horizon. Wat zijn de vraagstukken en waar wil je heen de komende jaren? Aan de hand van een roadmap kun je behapbare stappen zetten en bijsturen waar nodig. Je kunt eerst met laaghangend fruit aan de slag en vervolgens toewerken naar het verder standaardiseren en digitaliseren van je HR-processen, zodat de overgang naar een standaardapplicatie minder groot is. Hoe je dat aanvliegt, is voor iedere organisatie anders.”

Ahmet: “Door de HR-afdeling gefundeerd te digitaliseren, blijf je in control. Je weet wat je aan het doen bent en aan welke doelstellingen je bijdraagt. Dat maakt dat je ook het selectieproces van een applicatie planmatig kunt doen. En je kunt effectief verandermanagement voeren. Zo houden we een complex traject toch simpel.”

Verder lezen: Goede voorbereiding loont bij digitale HR veranderprojecten.

Is Digital HR een traject met een kop en een staart?

Martin: “Onderdelen zoals de systeemselectie en -implementatie pak je op als een traject met een begin en een eind, maar Digital HR is een continu verbeterproces. Je gaat ontzettend waardevolle Business Intelligence genereren en uiteindelijk ook aan HR-analytics doen, daar moet je iets mee. Het is belangrijk om je HR-afdeling te blijven innoveren en digitaliseren, en je medewerkersbestand daarin mee te nemen.”

Ahmet: “Digital HR is een technologische upgrade van je afdeling en die upgrades blijven komen. Wij maken HR-afdelingen ervoor klaar daar op eigen kracht in mee te kunnen.”

Als je als HR-directeur of HR-manager twijfelt: kunnen we dit zelf of moeten we hiervoor een externe partij inschakelen? Wat is dan jullie boodschap?

Ahmet: “Inschakelen klinkt wat kort door de bocht. Als je je HR-afdeling gefundeerd wilt digitaliseren, moet je naar een partnerschap zoeken en het gesprek voeren. Daar waar we tot concrete projecten komen, kijken we met de klant wie die het beste op kan pakken.”

“Een aantal jaar geleden introduceerden wij het Groeimodel Digital HR, dat ook onderdeel is van onze propositie. Met dit model kunnen HR-leiders de volwassenheid van hun HR-organisatie in kaart brengen. Dat geeft mooie inzichten.”