Werken als business analist bij FTE Groep: Medewerkers aan het woord

13 juli 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om te werken als business analist bij FTE Groep? Berend van den Berg (Business Data Analist), Julius Buijs en Bilal Merabet (beiden Business Analists) delen hun ervaringen.

Het in Utrecht gevestigde FTE Groep helpt uiteenlopende opdrachtgevers met advies, analyse en implementatie, in de vorm van ondersteuning op projecten en programma’s. De ervaren consultants van het bureau helpen opdrachtgevers met het realiseren van hun ambities.

Het team van FTE Groep bestaat uit zo’n 80 professionals met uiteenlopende achtergronden en expertisegebieden, van procesmanagers en PMO’ers tot veranderexperts, data stewards en business analisten. Hoe is het om bijvoorbeeld te werken als business analist? Aan het woord drie professionals van FTE Groep:

Werken als business analist bij FTE Groep: Medewerkers aan het woord

De robot uit de mens halen

Berend van den Berg is sinds enkele maanden werkzaam als Business Data Analist. Met zijn technische bedrijfskundige achtergrond en expertise op het gebied van digitale verandertrajecten bracht hij in mei van dit jaar een unieke combinatie van vaardigheden en ervaring mee naar FTE Groep.

“Ik ben sterk in het vertalen van complexe technische dataconcepten naar praktische dataoplossingen”, vertelt Berend. “Ik kijk naar het grotere geheel en voel me in mijn element wanneer ik organisaties kan helpen om (meer) datagedreven te werken en herhalende taken kan automatiseren.”

“Aanpassingsvermogen, doelgerichtheid, probleemoplossend vermogen en teamwork zijn essentieel.”

Berends richt zich in zijn werk op verschillende aspecten van het vakgebied. “Ik analyseer data, werk met vernieuwende producten/services en stimuleer digitale innovatie en de implementatie van veranderingen binnen organisaties. Naast het vergroten van flexibiliteit en efficiëntie, vind ik het belangrijk om de robot uit de mens te halen, zodat medewerkers zich kunnen richten op hun creativiteit en menselijke interactie.”

In zijn vrije tijd is Berend een fervent zeiler. En hij ziet verschillende paralellen tussen de sport die hij zo graag beoefent en zijn werk. “Aanpassingsvermogen, doelgerichtheid, probleemoplossend vermogen en teamwork zijn essentieel in beide takken van sport.”

Nieuwe perspectieven

Ook Bilal Merabet – sinds een jaar actief voor FTE groep – legt de verbinding tussen sport en werk. “Ik sport regelmatig en probeer gezond en fit te blijven. Net als bij het handhaven van een gezonde en actieve levensstijl, vereist succes voor een business analist vaak toewijding en vastberadenheid.”

Daarnaast haalt Bilal veel inspiratie uit reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. “Dit helpt mij om nieuwe perspectieven te krijgen en creatieve ideeën te ontwikkelen.”

“In groepsverband werken aan complexe vraagstukken en samen resultaten behalen geeft mij energie!”

Bij FTE Groep kan hij die ideeën én zijn kwaliteiten uitstekend kwijt. “Als business analist ben ik sterk in het bereiken van operationele efficiëntie en veranderprocessen. Ik motiveer mijn omgeving met mijn projectaanpak en enthousiasme.”

En dat doet hij met veel plezier. “Wanneer ik mensen kan samenbrengen en in beweging kan krijgen in een veranderende omgeving, geeft mij dat voldoening. In groepsverband werken aan complexe vraagstukken en samen resultaten behalen geeft mij energie!”

Blijven ontwikkelen

Businessanalist Julius Buijs draait van het drietal al het langste mee bij FTE Groep. Hij begon in maart 2021 als domeinspecialist en modelleur. Vervolgens zette hij de stap van pensioeninhoudelijke specialist naar een bredere rol als businessanalist binnen een groot softwareproject. “Ik vind het erg belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen, zowel als persoon als kennisinhoudelijk.”

“Ik zoek altijd naar manieren om dingen sneller en beter te kunnen doen.”

Hij vertelt enthousiast over het softwareproject. “Ik werk samen met collega’s uit Nederland, de Filipijnen en Portugal aan hét pensioenplatform voor de toekomst. Ik vertaal complexe pensioenmaterie naar begrijpelijke functionaliteit voor buitenlandse developers. Dit is uitdagend maar vooral erg leuk.”

Na drieënhalf jaar zit hij dan ook nog helemaal op zijn plek bij FTE Groep. “Ik krijg enorm veel energie van het oplossen van complexe (pensioen)vraagstukken en het overbrengen van kennis op anderen. Ik zoek altijd naar manieren om dingen sneller en beter te kunnen doen. Dit alles doe ik met een gezonde dosis (flauwe) humor en waar kan met een knipoog.”

En oh ja, net als zijn twee collega’s is ook Julius na werktijd graag sportief bezig: “Buiten mijn werk ben ik veel bezig met sport, waaronder voetbal en hardlopen.”