In het oog van de storm: PMO’er Riksta Overdijk werkt graag aan spannende projecten
Riksta Overdijk is al jarenlang actief in het PMO-vak. Momenteel is ze bezig met misschien wel haar meest uitdagende – en zeker meest politiek beladen – project ooit. Genoeg aanleiding om eens bij haar langs te gaan om te praten over haar ervaringen en visie op het vak.
Het is inmiddels zo’n vijftien jaar geleden dat Riksta de projectmanagementwereld inrolde, en ze is nooit meer vertrokken. Ze bekleedt vooral rollen binnen de project management office (PMO) van grote programma’s, waarbij ze zorgt dat de verschillende deelprojecten allemaal op schema blijven en – minstens zo belangrijk – ook waarde toevoegen aan de strategische agenda.
“Als PMO’er voer je een diversiteit aan werkzaamheden uit”, licht Riksta toe. “Je start met een team dat je samen met je projectmanager inricht en werkt hier nauw mee samen. Ook werk je vaak samen met verschillende afdelingen en externe partijen. De diversiteit van de werkzaamheden spreekt me erg aan.”
Enkele van die werkzaamheden zijn het inrichten van een stevige structuur voor onder meer verslaglegging en risicomanagement. Ook onderhoud je als PMO’er contact met betrokkenen en zie je erop toe dat de administratie op orde is zodat het management doorlopend op de hoogte is van het reilen en zeilen van hun veranderportfolio.
“Ik hou van administratieve orde en projecthygiëne”, zegt Riksta daarover. “Als PMO’er zorg je voor de interne organisatie, dat alles op orde is en het project in control is. Ik voel me hier verantwoordelijk voor.”
Voor deze spilfunctie moet je “faciliterend en dienstverlenend zijn”, legt ze uit. “Het is belangrijk dat je beschikt over goede sociale vaardigheden, want je werkt op verschillende niveaus dwars door de organisatie. Je moet proactief zijn, persoonlijkheid hebben, meewerken en meedenken.”
Zo kun je als PMO’er de projectorganisatie en -manager optimaal ondersteunen. Zelf verving Riksta weleens projectmanagers, maar ze voelde in alles dat die rol haar minder goed past. “Als PMO’er voel je je ook verantwoordelijk, maar je hebt de eindverantwoordelijke druk niet op je schouders. Als projectmanager moet je goed zijn in het politieke spel, stakeholdersmanagement en verwachtingsmanagement.”
Top secret
Dat politieke spel is nooit ver weg in het megaproject waar Riksta vandaag de dag druk mee is. Vanuit PMO Lead zet ze zich momenteel in bij de Dienst Toeslagen – het oog van de storm die de toeslagenaffaire heet.
Weinig verrassend kan ze dan ook nauwelijks iets loslaten over de politiek zeer gevoelige klus. “Een ingewikkeld project voor een complexe partij”, is een van de weinige dingen die ze kwijt wil. En terwijl het natuurlijk een bijzondere opdracht blijft, geeft Riksta aan “vaker met dit bijltje” te hebben gehakt.
“Mede vanwege de spanning werk ik zo graag aan projecten.”
“Eerder werkte ik binnen projecten voor onder meer de Politie – mijn eerste opdracht vanuit PMO Lead – en daarvoor de Rechtspraak”, licht ze toe. “Ook allebei omgevingen die volop in de aandacht staan. Al is de Dienst Toeslagen momenteel nog wel van een andere orde”, erkent ze.
Dit maakt het echter ook juist een “extra interessant en spannend traject”, geeft ze aan. “En mede vanwege die spanning werk ik ook zo graag aan projecten. Je bent er vanaf het begin af aan bij betrokken en weet alle ins en outs.”
Dat is natuurlijk ook essentieel in je rol als PMO’er. “En het past goed bij mij”, aldus Riksta. “Ik vind het heerlijk om met verschillende mensen en partijen te werken op verschillende niveaus. In het project gaat het om mensen, dat maakt het tastbaar en je voelt je betrokken.”
Op haar plek
Bij PMO Lead – onderdeel van de C5 groep – zit ze dan ook helemaal op haar plek. Ze werkt er inmiddels vierenhalf jaar. In die tijd heeft ze niet alleen aan interessante projecten kunnen bijdragen, maar is ook onderdeel van een hecht team van PMO’ers die elkaar actief ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
“We brengen natuurlijk het grootste deel van onze tijd door bij onze opdrachtgever, maar vormen wel degelijk één team”, geeft ze aan. “Zo kunnen we ook onderling sparren, leren en junior PMO’ers bijstaan in verschillende zaken. Het is zeer interessant en leerzaam om te zien waar andere PMO’ers tegenaan lopen en hoe ze invulling geven aan hun werkzaamheden. En – ook niet onbelangrijk – het is natuurlijk ook gewoon erg gezellig samen!”