buro C5: al vijftien jaar een specialist in PMO en projectmanagementadvies

15 mei 2019 Consultancy.nl

Ruim vijftien jaar geleden zag buro C5 het levenslicht. Vandaag de dag richt de Utrechtse intermediair zich nog altijd op zijn oorspronkelijke doelstelling: het bemiddelen, begeleiden en opleiden van professionals op het gebied van PMO en projectmanagementadvies. Managing Partner Ernesto Grave vertelt in gesprek met Consultancy.nl over het werk en de ambities van buro C5.

In het huidige snel veranderende bedrijfslandschap waarin stilstand niet langer tot de mogelijkheden behoort, is projectmanagement misschien wel belangrijker dan ooit. Het in hartje Utrecht gevestigde buro C5 helpt organisaties met het invullen van belangrijke projectmanagement- en PMO-rollen. Tot de klanten van de intermediair behoren bekende namen uit de publieke en private sector, zoals Schiphol, gemeente Rotterdam, gemeente Rijswijk, de Politie, Rabobank, provincie Utrecht, NS, Vrije Universiteit, Kamer van Koophandel, verschillende ministeries, Tennet, ProRail en Rijkswaterstaat. 

“Onze klanten zijn over het algemeen grotere, complexe, organisaties waar gewerkt wordt binnen programma’s en projecten”, vertelt Ernesto Grave, die al sinds 2005 leiding geeft aan buro C5. “Zo’n 70% van de opdrachtgevers zijn overheden en semi-overheden. De overige 30% zijn diverse opdrachtgevers zoals banken, bouwondernemingen, energiebedrijven, luchtvaart- en transportorganisaties.” 

Dat het kantoor zoveel verschillende sectoren kan bedienen heeft alles te maken met de nauwe focus op projectmanagement: “Het is niet zozeer de branche waarin we gespecialiseerd zijn maar het specialisme van de functie, waarbij we uiteraard kijken wie qua ervaring en type mens het beste past bij een bepaalde opdracht of opdrachtgever. Soms is het echter ook goed om juist uit je ‘comfortzone’ te komen door binnen een andere omgeving te werken, terwijl het voor opdrachtgevers verhelderend kan werken om een ‘frisse wind’ binnen te halen.” buro C5: al vijftien jaar een specialist  in PMO en projectmanagementadvies

Vak in ontwikkeling

Sinds de start van buro C5 is er volgens Grave veel veranderd binnen het vakgebied: “Met meer dan vijftien jaar ervaring in ‘de projectenwereld’ hebben wij de snelle ontwikkeling meegemaakt van functies op het gebied van project en management support naar de huidige PMO- en projectmanagementadvies-gerelateerde rollen. Het is een vakgebied dat de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt en de komende jaren zal blijven doen.”

Terwijl er in de bredere adviesbranche veel wordt gesproken over de sterk opkomende concurrentie van voordeliger éénpitters, herkent Grave zich niet in dit beeld. “Laat ik vooropstellen dat ik het niet zo ervaar. Natuurlijk zijn er steeds meer zelfstandigen op het moment dat de markt krap wordt en er voldoende aanbod van opdrachten ligt. Wij werken zowel met zelfstandigen als met mensen vanuit een dienstverband. De arbeidsvoorwaardelijke constructie is wat ons betreft ondergeschikt aan de opdracht of match.”

“De juiste persoon op de juiste plek is een cliché maar wel waar we naar streven”, vervolgt de Managing Partner. “Voor beide moet er een uitdaging, groei en perspectief inzitten. Als bureau kijken wij daarnaar en stimuleren dit ook door enerzijds naar de opdracht te kijken maar zeker ook naar de ontwikkelmogelijkheden voor de medewerker en/of zelfstandige. En nog belangrijker, we stimuleren dit ook door het beschikbaar stellen van diverse vakgerichte opleidingen en trainingen. Onze klanten zijn immers net zo goed de medewerkers en zelfstandigen als de opdrachtgevers.”

Mensenwerk

Terugkijkend op zijn tijd bij buro C5, komen bij Grave mooie herinneringen naar boven: “Als je al vijftien jaar dit werk met en voor mensen doet maak je vele hoogtepunten mee. Zoals het winnen van een aanbesteding, of iemand die een nieuwe opdracht krijgt waar hij of zij vol enthousiasme over kan vertellen, een opdrachtgever die aangeeft dat wij écht begrepen en gevonden hebben wat hij of zij zoekt, een medewerker die een opleiding heeft afgerond.”Ernesto Grave - Managing Partner, buroC5

“Voor mij persoonlijk zit het niet in grote dingen of opdrachten maar vind ik het bijzonder en fijn dat wij in deze branche al vele jaren met een dezelfde mensen werken zowel aan opdrachtgeverskant als aan medewerkerskant”, gaat Grave verder. “Die continuïteit is voor mij het belangrijkste en een vorm van erkenning. Maar ook dat mensen met een tevreden gevoel naar onze organisatie kunnen terugkijken als ze doorstromen of elders opdrachten gaan doen.” 

Dat buro C5 inderdaad wordt gewaardeerd door medewerkers blijkt wel uit een korte rondgang. “De mensen bij buro C5 zijn echt geïnteresseerd in mensen”, vertelt Lieke Kosters, die eind 2016 via de intermediair bij de Kamer van Koophandel aan de slag ging. Sevgi Ata, die vanuit het kantoor wordt ingezet bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, is vol lof over de interessante klussen die worden geboden: “Hier kan ik werken op het snijvlak van politiek-bestuurlijke belangen en het realiseren van strategische doelen.” Stephen Kneefel, die sinds 2016 werkt bij buro C5 en momenteel Programmacoördinator is bij ProRail, benadrukt het authentieke karakter van het kantoor: “C5 voelt als thuiskomen. Geen poespas en gelikte praat en nog belangrijker: ze maken waar wat ze beloven.” 

PMO Lead

Voor de komende jaren hebben Grave en buro C5 nog voldoende plannen: “We zijn, vanuit buro C5, nu ruim een half jaar geleden gestart met PMO Lead – een netwerk voor PMO lead professionals – en zijn naast de kwalitatieve groei die voor beide werkmaatschappijen geldt bezig meerdere PMO-professionals aan ons te binden. Onze ambitie is dat we dé specialist willen zijn als het gaat om het bemiddelen, begeleiden en opleiden van PMO-professionals.” 

De aandacht voor PMO Lead betekent echter niet dat buro C5 nu minder prioriteit krijgt. Volgens Grave schuilt er juist kracht in de combinatie tussen de twee: “Door synergie tussen beide werkmaatschappijen te creëren zijn wij in staat om onze mensen een duidelijk loopbaantraject te bieden. Wij vinden het dan ook belangrijk dat onze professionals zich voortdurend blijven ontwikkelen. Tevens zijn wij met onze werkmaatschappijen in staat om onze klanten op alle niveaus te bedienen”, besluit de Managing Partner.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup