‘Bij de C5 groep investeren we volop in agile-kennis en -kunde’

18 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De wereld van agile en projectmanagement zijn steeds meer met elkaar vervlochten. Bij de C5 groep merken ze dat ook. “We investeren daarom volop in de agile-kennis en -expertise van onze mensen”, zegt Martijn Lakerveld, managing partner bij het Utrechtse bureau gespecialiseerd in het projectmanagement-domein. 

Al decennia wordt de wereld van projectmanagement gedomineerd door verschillende methodieken en principes uit het vakgebied (denk aan PRINCE2 of MSP). Nu agile vanuit de traditionele IT-omgeving de stap heeft gemaakt naar vrijwel alle functies binnen organisaties, heeft de methodiek ook zijn grootschalige intrede gedaan binnen het projectmanagementvak. 

“Steeds meer organisaties kiezen in hun veranderportefeuille ook voor een agile aanpak, of een hybride vorm daarvan”, zegt Lakerveld. “Vooral in de afgelopen twee jaar – waarin de wereld is opgeschrikt door ingrijpende ontwikkelingen die elkaar ook nog eens in rap tempo opvolgen – heeft het gebruik van agile een vogelvlucht genomen.” 

Bij de C5 groep investeren we volop in agile-kennis en -kunde

Voor de C5 groep, dat met drie labels (buro C5, PMO Lead en Masters of Scrum) opereert in de markt voor PMO en projectmanagementadvies, betekenen de ontwikkelingen in de markt dat agile nu steeds vaker verankerd is binnen de toolkit van professionals.

“Agile-kennis en -expertise is vandaag de dag voor ons van cruciaal belang, om zo toegevoegde waarde te kunnen bieden aan onze klanten”, aldus Lakerveld. “Onze mensen werken vaak op grote projecten en programma’s en zijn vaak een verbindende factor bij diverse grote (IT-)trajecten. Met hun agile-kennis en -ervaring kunnen zij de project- of programmaorganisatie faciliteren.”

Om professionals hierbij goed op weg te helpen organiseerde de C5 groep dit jaar twee trainingen in SAFe 5.1 (SAFe is een van de populairste raamwerken binnen de agile-filosofie). “Iedereen is tot op heden enthousiast over deze trainingen. Dit komt enerzijds door het mooie programma dat we hebben kunnen samenstellen en anderzijds omdat we veel ruimte bieden voor persoonlijke aandacht en ontwikkeling.” 

Het bureau levert ook vergelijkbare support voor andere certificeringen die bij opdrachten goed van pas kunnen komen. “Onze succesvolle mensen beschikken vaak over meerdere certificeringen. We bieden daarom voor en tijdens opdrachten de mogelijkheid om certificeringen te behalen, denk aan IPMA, MSP of PSM I en PSM II”, licht Lakerveld toe. 

Hij geeft aan dat de kennis die het bureau inbrengt altijd ondersteunend is voor de methodieken die leidend zijn binnen de klantorganisatie. “We kijken heel selectief en kritisch naar welke professionals en kennis het beste aansluiten bij onze opdrachtgevers. Zowel voor de huidige als toekomstige opdrachtgevers die passen in het ontwikkelplan van de professional.”

Bovendien dient de ondersteuning de gehele projectenlevenscyclus. “We coachen onze professionals doorlopend op opdrachten en via kennisbijeenkomsten en houden hen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en best practices.”

“Onze professionals voeren opdrachten uit binnen verschillende omgevingen, denk aan overheden, semi-overheden en commerciële organisaties. Hierdoor kunnen kennis en ervaring worden uitgewisseld”, legt hij uit. “Juist omdat de manier van agile werken bij iedere organisatie weer anders wordt ingericht, biedt dit onze professionals de gelegenheid om hun toolkit uit te breiden.”