Martijn Kuiphof (FTE Groep): ‘Door de afwisseling is stilzitten er niet bij’

24 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim anderhalf jaar geleden is Martijn Kuiphof gestart aan zijn huidige opdracht bij PGB Pensioendiensten. Binnen de afdeling ICT draagt hij zorg voor een optimale dienstverlening aan de verschillende business-afdelingen van de pensioenbeheerder.

Martijn is al jaren actief in de pensioenpraktijk van FTE Groep. In zijn huidige klantopdracht helpt hij de ICT-afdeling van PGB Pensioendiensten met een breed scala aan taken. “Puzzelen en zaken oplossen, dat is de rode draad in mijn werkzaamheden”, vertelt hij over zijn functie.

“Ik werk in het subteam Koppelingen. Dit team richt zich op het stroomlijnen van de communicatie tussen de verschillende systemen binnen PGB Pensioendiensten”, legt hij uit.

Martijn Kuiphof, Business Improver, FTE Groep

Met koppelingen doelt Martijn op de verschillende IT-interfaces en application programming interfaces, die systemen met elkaar kunnen laten communiceren. “Je kan het vergelijken met aderen in je lichaam of met een wegennetwerk in een drukke stad. Als die worden geblokkeerd, dan loopt alles vast”, licht hij toe.

“Een deel van mijn werk bestaat uit het preventief testen en monitoren van deze koppelingen. Juist om blokkades te voorkomen of deze snel te kunnen oplossen. Mijn team is daarbij vaak de brug tussen ICT en de verschillende afdelingen, zoals bijvoorbeeld de pensioenadministratie. Daarmee hebben we geregeld contact.”

De diversiteit in zijn takenpakket is een element dat Martijn waardeert in zijn rol. Zo is hij ook betrokken bij het UPO-traject. UPO staat voor uniform pensioenoverzicht. Van alle pensioenbeheerders in ons land wordt verwacht dat ze deelnemers inzicht geven in hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd gedurende hun loopbaan.

Martijn maakt in dat kader deel uit van een team dat ervoor zorgt dat alle data van PGB Pensioendiensten op de juiste manier en tijdig inzichtelijk worden gemaakt in het uniform pensioenoverzicht van werkenden en gepensioneerden.

Het oplossen van incidenten

Waar hij zich het grootste gedeelte van zijn tijd richt op geplande werkzaamheden, komen er ook altijd incidenten op zijn bord te liggen. Maar het oppakken en oplossen van dergelijke ad hoc-uitdagingen – met als einddoel een tevreden eindgebruiker – vindt Martijn juist erg prettig. “Het dagelijks bezig zijn met het puzzelen en oplossen van een error of incidenten die naar boven komen, vind ik een leuk aspect aan mijn werkzaamheden.”

Door alle afwisseling die hij ervaart is stilzitten er voor Martijn en zijn collega’s eigenlijk niet bij. “En gelukkig maar”, geeft hij aan. “Daarnaast gebeurt er een hoop binnen PGB Pensioendiensten (bijvoorbeeld de introductie van een nieuw pensioenadministratiesysteem) en in de branche (bijvoorbeeld de nieuwe pensioenwet).

Martijn zelf wil zich de komende tijd blijven ontwikkelen, en eventueel in de toekomst de stap maken naar businessanalist. “Dat heeft veel raakvlakken met wat ik nu doe”, sluit hij af.