MVO Nederland benoemt Wouter Scheepens tot interim-directeur
Duurzaam bedrijvennetwerk MVO Nederland heeft Wouter Scheepens per direct benoemd tot interim-directeur-bestuurder. Hij vervangt de komende zes maanden Maria van der Heijden, die werkt aan herstel van de ziekte van Kahler.
De 58-jarige Scheepens brengt 25 jaar ervaring in de wereld van duurzaamheid mee naar zijn tijdelijke rol. Na een kleine dertien jaar bij ABN Amro richtte hij in 2002 samen met twee partners Steward Redqueen op, een adviesbureau gericht op impact en duurzaamheid.
Ook geeft Scheepens als adjunct professor bij TIAS college over duurzaamheid in de boardroom, een onderwerp waarover hij ook een boek uitbracht. Daarnaast zetelt hij in de raad van commissarissen van Energietransitiefonds Rotterdam. Eerder zat hij in toezichtraden bij ngo’s WakaWaka Foundation en de Access to Seeds Index.
“We zijn enorm blij dat Wouter Scheepens zich de komende maanden aan MVO Nederland wil verbinden”, zegt Peter Blom, voorzitter van de raad van toezicht van MVO Nederland. “Toen duidelijk werd dat Maria haar functie langere tijd niet kon vervullen, zijn we direct een procedure gestart voor een tijdelijke vervanging.”
“Na een kort maar intensief selectieproces hebben we gekozen voor Scheepens. Omdat hij zowel vele jaren ervaring heeft in duurzaamheid en de woordvoering daarover als in het aansturen van middelgrote bedrijven.”
Scheepens begint vol energie in zijn nieuwe functie. “Hoewel iedereen natuurlijk liever een gezonde Maria had gezien, ben ik verheugd om de komende tijd deze rol te mogen vervullen”, laat hij weten. “Ik hoop ook allereerst dat Maria straks in volle gezondheid terugkeert bij deze ondernemende club. En voel een grote verantwoordelijkheid om de lijn die is ingezet richting de nieuwe, duurzame economie voort te zetten.”
Steeds activistischer
Daarbij ziet hij voor bedrijven een grote uitdaging in het voegen van de daad bij het woord. “Er is tegenwoordig vrijwel geen bedrijf dat de mond níet vol heeft van duurzaamheid. Hartstikke mooi natuurlijk, maar de grote vraag is: hoe duurzaam zijn ze nu echt? Het blijkt vaak lastig duurzaamheid echt te integreren in kernprocessen Wat dat betreft spreekt de ondernemende aanpak van MVO Nederland me al jaren aan.”
Lees verder: 9 op 10 corporates kunnen net zero-plannen niet waarmaken.
“Ik ben in ongeveer 25 jaar in de wereld van duurzaamheid bezig en steeds activistischer geworden”, voegt hij toe. “Eind jaren 90 leek ik vooral eenoog in het land der blinden. Duurzaamheid heeft gelukkig aan belang gewonnen. Maar of er achter alle duurzame woorden van vandaag ook een duurzaam hart zit en niet alleen een portemonnee, dat weet ik niet altijd.”
Witte man van achter in de vijftig
Vanuit Steward Redqueen – dat naast het Amsterdamse hoofdkwartier inmiddels ook beschikt over kantoren in Singapore en Washington D.C. – werkt Scheepens aan interimopdrachten en -projecten. “Ik ben momenteel in de afrondende fase bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Toen Peter Blom belde was ik meteen geïnteresseerd. Het sprak me aan om de organisatie te runnen in de geest van Maria.”
Hij wil het komende halfjaar vooral een dienende directeur-bestuurder zijn. “Maria heeft een krachtige club van ondernemende mensen om zich heen verzameld. Ik voel me comfortabel om hier mijn ervaring in te zetten, uitgaande van wat er al staat.”
“En tuurlijk, er zullen misschien mensen zijn die niet hadden verwacht dat MVO Nederland een witte man van achter in de vijftig aanstelt als interim-directeur. Maar ik zit er echt in vanuit mijn hart. Een hart dat over een paar maanden hopelijk nog sneller klopt omdat een gezonde Maria zegt dat het goed is gegaan.”
Iedereen meedoen
Scheepens gaat zich in zijn tijdelijke rol onder meer richten op het aan boord krijgen van meer partners. “En nee, ik ga geen platte verkoop doen, maar ben er wel van overtuigd dat we die duurzame economie sneller halen als iedereen meedoet.”
Momenteel telt MVO Nederland al zo’n 2.000 partners – van mkb’s tot corporates – waarmee het naar eigen zeggen het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa is. In zijn inspanningen voor de transitie richting een duurzame economie, richt het netwerk zich op de sectoren agrifood, gebouwde omgeving, chemie, textiel en zorg.
“Ik zie onwaarschijnlijk uit naar samenwerking met alle medewerkers en partners, en hoop eenieder de komende tijd te spreken”, besluit Scheepens.