Steward Redqueen ontwikkelt ESG-handboek voor Poolse beurs

28 mei 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In de afgelopen maanden heeft Steward Redqueen de Warsaw Stock Exchange ondersteund bij het ontwikkelen van zijn eerste ESG-rapportagerichtlijnen voor beursgenoteerde ondernemingen.

Het 50 pagina’s tellende handboek werd vorige week gepubliceerd en is ontwikkeld in samenwerking met experts uit de industrie. Het handboek heeft als doel beursgenoteerde bedrijven in Polen een leidraad te bieden voor hoe ze hun ‘environmental, social and governance’ (ESG)-doelstellingen dienen te rapporteren.

“Deze richtlijnen zijn geen nieuwe standaard, ze vervangen geen wettelijke verplichtingen en introduceren ook geen nieuwe indicatoren. Het is eerder een routekaart die voortbouwt op internationaal aanvaarde rapportagestatistieken, en die bedrijven voorziet van een praktisch hulpmiddel voor het opzetten van een gerichte rapportagecapaciteit”, legt Steward Redqueen-partner Wouter Scheepens uit.

Het handboek bevat diverse standaarden, waaronder ​​EU’s Non-Financial Reporting Directive, de Sustainable Finance Disclosure Regulation, de Taxonomy Regulation binnen de EU en aanbevelingen van de Global Task Force on Climate-related Financial Disclosures.

“Op macroniveau zullen deze richtlijnen de leidraad vormen voor de transitie naar een duurzamere economie en het aantrekkelijker maken van investeringen in de regio”, voegt Scheepens toe. Ook omvat het ontwikkelde aanbod een benchmarking-tool voor Poolse bedrijven, die hen kan helpen beoordelen in welk stadium van de ESG-reis hun bedrijf zich bevindt.

De Warsaw Stock Exchange geeft met de ontwikkeling van het handboek blijk van zijn toenemende focus op duurzaamheid. De Poolse effectenbeurs beschouwt het als een belangrijk onderdeel van (verantwoord) zakendoen.

“ESG-integratie helpt bedrijven om langetermijnrisico’s effectief te beheren en waarde te creëren voor alle belanghebbenden, inclusief aandeelhouders”, aldus Izabela Olszewska, een bestuurslid van de Warsaw Stock Exchange.