Danijela Piljic over haar overstap van DNB naar Steward Redqueen

10 november 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Danijela Piljic is een econoom met meer dan 14 jaar ervaring in de financiële sector. Sinds oktober werkt ze als Manager Impact Policy & Regulation bij Steward Redqueen. Danijela vertelt haar overstap van De Nederlandsche Bank naar de consultancy gespecialiseerd in duurzaamheid en social impact.

Kun je iets meer vertellen over je achtergrond?

“In de afgelopen negen jaar heb ik als beleidsstrateeg gewerkt bij de toezichtstrategie van De Nederlandsche Bank. De eerste onderzoeken naar klimaatrisico’s binnen DNB komen uit de koker van de toezichtstrategie.”

“Binnen deze afdeling heb ik me beziggehouden met het analyseren van duurzaamheidsrisico’s voor de Nederlandse financiële sector. Zo heb ik onderzoek gedaan naar biodiversiteitsrisico’s voor de Nederlandse financiële sector alsook de integratie van de ESG-risico’s in de strategie en het risicomanagement van financiële instellingen.”

Danijela Piljic, Manager, Steward Redqueen

“Uit dit soort onderzoeken vloeien vaak aanbevelingen voort voor beleid of de toezichtpraktijk. Denk aan het formuleren van toezichtverwachtingen of het ontwikkelen van stresstesten.”

Waarom de overstap naar Steward Redqueen?

“Ik heb jarenlang gewerkt in een strategische en beleidsomgeving waarin veelal abstractere analyses de boventoon voeren. De overstap is ingegeven vanuit mijn behoefte om meer in de praktijk bezig te zijn, om te zien welke uitdagingen de implementatie van beleid en regelgeving ten aanzien van duurzaamheid met zich meebrengt en hoe je daarmee het beste kunt omgaan.”

“De keuze voor Steward Redqueen was een bewuste keuze omdat ik graag bij een kleine organisatie wil werken die 100% gericht is op impact.”

Wat houdt je functie bij Steward Redqueen in?

“Met mijn kennis van de financiële sector en regelgeving op het terrein van duurzaamheid ben ik verantwoordelijk voor het uitbreiden van advieswerkzaamheden met nieuwe klanten uit de financiële sector alsook het vergroten van de scope en de diepgang van diensten van Steward Redqueen, gerelateerd aan bijvoorbeeld EU-taxonomie. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met ons team van consultants.”

Wat hoop je te bereiken bij Steward Redqueen?

“Ik hoop te bereiken dat het vaker gaat over de echte positieve impact. De financiële sector is op dit moment erg aan het zoeken naar wat die positieve impact is. Duurzaamheid is vaak eigenlijk niets anders dan het verminderen van negatieve impact van financieringen of beleggingen.”

“Het zou mooi zijn als we bij de implementatie van regelgeving vaker oog zouden hebben voor de daadwerkelijke bijdrage van financiële instellingen aan de reële economie. Kortom, onze klanten helpen met het meer met elkaar verbinden van de regelgeving en de positieve impact.”