Restructuring en turnaround consultancy stijgt explosief

24 september 2012 Consultancy.nl

De vraag naar herstructurering- en turnaroundspecialisten neemt wereldwijd sterk toe. Volgens het meest recente onderzoek van Kennedy Information is het nichesegment een van de snelst groeiende gebieden binnen het consultancylandschap. De hoge vraag is het gevolg van de stijgende bedrijfstegenspoed wereldwijd, vooral in Europa.

Uit statistieken van Moody’s blijkt dat de default rate van grotere bedrijven in 2012 geleidelijk zal blijven stijgen. De modellen van het ratingbureau geven aan dat de default rate zal stijgen tot 3,1% aan het eind van het jaar. Veel analisten beweren echter dat deze getallen te conversatief zijn, voornamelijk als de Europese schuldencrisis blijft verergeren.

Alvarez & Marsal
Het gespecialiseerde adviesbureau Alvarez & Marsal (A&M) geldt als het beste voorbeeld van hoe sterk de herstructurering- en turnaroundmarkt in de afgelopen jaren is gegroeid. De firma is gegroeid van minder dan 75 werknemers in 2002 naar meer dan 1.800 werknemers. Zijn exponentiële groei komt deels door de grote rol die het bedrijf speelde in het faillissement van Lehman Brothers, waar A&M meer dan €500 miljoen verdiende, maar ook zonder Lehman kende het bedrijf een indrukwekkende groei. Eerder dit jaar opende het kantoren in Athene, Mexico City en Canada. Het Nederlandse kantoor van A&M wordt geleid door Rob Schuyt, die onlangs werd aangesteld.

Strijd om talent
Terwijl de rest van de adviesbranche tegenover een krimpende markt staat en daardoor consultants moet ontslaan, zijn bedrijven in herstructurering en turnround verwikkeld in een hevige strijd om talent. “De herstructureringmarkt blijft groeien, nu bedrijven meer gewend zijn om van externe adviseurs en interim managers gebruik te maken. We worden continu ingehuurd en blijven groeien, net als onze concurrenten”, zei Peter Briggs, partner bij Alvarez & Marsal in het Verenigd Koninkrijk. Ook de herstructuring-, insolventie- en bedrijfsturnrounddivisies van de Big Four-bedrijven – KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PwC – worden agressief ingezet.

Investeringsbanken
De toegenomen vraag naar herstructurering- en turnrounddiensten is ook opgemerkt door de grote investeringsbanken. Martin Gudgeon, hoofd Europese herstructurering bij Blackstone, verwacht dit jaar een bestendige activiteitengroei: “Je kunt geen schulden aflossen in een stilstaande economie, dus er is veel te doen.” Het bedrijf opende dit jaar een kantoor in Frankfurt om klanten in Duitsland en de Benelux te bedienen. Houlihan Lokey, een van de grotere investeringsbanken die zich specialiseren in herstructureringadvisering, erkende evenals dat het “zijn personeelbestand behoedzaam uitbreidt, vooral met senior adviseurs in Europa”, aldus managing director Joseph Swanson.

Nieuws

Meer nieuws over