Boer & Croon: Fors meer overnames in de zorgsector

18 september 2012 Consultancy.nl

Het aantal transacties tussen zorgpartijen in Nederland stijgt dit jaar fors. Naar verwachting verdubbelt het aantal deals ten opzichte van vorig jaar tot boven de vijftig. Dat blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau Boer & Croon.
 
Vorig jaar waren er net onder de 30 deals in de zorgsector. De analyse van Boer & Croon sluit de farmaceutische industrie en bestuurlijke fusies van zorginstellingen uit. De focus van de analyse ligt puur op overname van aandelen, activa transacties dan wel het stichten van een joint venture.
 
Boer & Croon - Overnames in de zorg
 
Efficiency belangrijke M&A driver
Dagmar Enklaar, partner bij Boer & Croon: “Reden voor het alsmaar stijgende aantal overnames in het segment zorg is de drang naar krachtenbundeling en efficiency, dit als gevolg van de bezuinigingen. Bovendien merken we dat het begrip van de werking van de gezondheidszorg in Nederland onder investeerders toeneemt. Waardoor men risico’s beter kan inschatten”. Ook constateren de Boer & Croon adviseurs dat schaalgrootte meer kansen biedt voor innovatie en verbetering.
 
Toename investeringen door PE
Een substantieel deel van de overnames in de zorg (tussen de 30% en 40%) wordt gefinancierd door investeerders en private equity. Enklaar: “We signaleren dat investeerders steeds meer kennis krijgen over de markt. Hierdoor kunnen zij risico’s beter inschatten en durven zij eerder te investeren in zorgverlening. Dat zien we ook terug in de cijfers.” Daarnaast zorgen private investeerders voor een efficiëntieslag in de zorgmarkt. “Iets wat in tijden van bezuinigingen zeer gewenst is.”

Nieuws

Meer nieuws over