Onderzoek van Deloitte aanleiding voor aangifte tegen UU-medewerkers

03 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twee medewerkers van de Universiteit Utrecht (UU) worden verdacht van fraude. Een onderzoek van Deloitte vormde de aanleiding om aangifte te doen tegen ze.

Het gaat om medewerkers van Utrecht Holdings. Dat is een bureau dat is opgericht door de UU en het academisch ziekenhuis UMC Utrecht. In opdracht van deze twee organisaties houdt het zich bezig met het commercialiseren van wetenschappelijke innovaties door deze naar de markt te brengen. 

Utrecht Holdings neemt in zo’n geval aandelen in een startup die aan de slag gaat met een innovatie. Als dit bedrijf een aantal jaar later succesvol blijkt te zijn, wordt het vaak verkocht aan een derde partij. Het geld waar Utrecht Holdings dan recht op heeft, vloeit vervolgens terug naar de UU en/of het UMC Utrecht.

Onderzoek van Deloitte aanleiding voor aangifte tegen UU-medewerkers

Bij die laatste stap is tussen 2006 en 2018 echter meermaals wat misgegaan volgens Utrecht Holdings. Het bureau ontdekte zelf onregelmatigheden die er mogelijk op wijzen dat twee voormalige medewerkers bij twee aandelentransacties niet in het belang van Utrecht Holdings hebben gehandeld. 

Daarop werd contact gelegd met de fraudespecialisten van Deloitte. Deze namen de twee aandelentransacties de afgelopen maanden onder de loep. Inmiddels concludeert het accountants- en adviesbureau dat in beide gevallen waarschijnlijk sprake is geweest van zowel omkoping als oplichting. 

Voor Utrecht Holdings vormden de bevindingen van Deloitte aanleiding om aangifte te doen tegen de twee medewerkers, die eveneens op non-actief zijn gesteld. Het bureau heeft ook aangifte gedaan tegen een derde persoon. Het is niet bekend of het hier gaat om een (oud-)medewerker van Utrecht Holdings. 

Er is momenteel nog veel onduidelijk over de fraudezaak. Utrecht Holdings, de UU en het UMC hebben gezamenlijk besloten verder geen inhoudelijke mededelingen te doen zolang de juridische procedures lopen. 

Hulp bij fraude

Adviesbureaus helpen uiteenlopende organisaties geregeld bij het bestrijden en opsporen van fraude. Zo zochten de experts van BDO een paar jaar geleden uit hoe bij participatiebedrijf KempenPlus een slordige €4,5 miljoen kon verdwijnen. 

Ook KPMG draagt met zijn Forensic Technology-praktijk bij aan fraudebestrijding. Medewerkers van deze afdeling houden zich onder andere bezig met het opsporen van fraudegevallen – bijvoorbeeld binnen de verzekeringsbranche – door middel van grootschalige data-analyses.