BDO onderzoekt miljoenenfraude bij KempenPlus

18 mei 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Experts van accountants- en adviesbureau BDO zullen gaan onderzoeken hoe bij participatiebedrijf KempenPlus door fraude sinds januari 2014 zo’n €4,5 miljoen is verdwenen.

KempenPlus is het participatiebedrijf voor de Noord-Brabantse gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. “Wij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening binnen de aangesloten gemeenten. Daarnaast helpen we inwoners uit deze gemeenten eveneens om terug aan het werk te gaan”, laat KempenPlus op zijn website weten.

Toch heeft het participatiebedrijf in de loop der jaren onbedoeld niet alleen hulpbehoevende inwoners uit de aangesloten gemeenten ondersteund. Tot die conclusie kwam het bestuur van KempenPlus toen het recent door de Rabobank werd gewezen op verschillende opvallende overboekingen. Inmiddels weet de directie van het participatiebedrijf dat er sprake is van een onverklaarbaar kastekort van €4,5 miljoen. Gek genoeg werd dit verschil de afgelopen zes jaar niet opgemerkt door controlerend accountant EY.BDO onderzoekt miljoenenfraude bij KempenPlusNog diezelfde dag deed het bestuur van KempenPlus aangifte. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om afpersing. Zo zou een financieel medewerker van het participatiebedrijf mogelijk voor een langere periode zijn gedwongen om vele euro’s te verduisteren. Om die reden werden kort na de aangifte vijf personen aangehouden. Vier daarvan staan weer op straat, terwijl hoofdverdachte Wil H. (52) uit Weert nog altijd vast zit, meldt het Eindhovens Dagblad.   

Schoon schip maken

Om de onderste steen boven te krijgen in deze fraudezaak, schakelde KempenPlus recent de experts van BDO in, die de administratie van het participatiebedrijf gaan onderzoeken en zullen bekijken wat er precies is misgegaan, om op die manier vast te stellen waarom de fraude – ondanks de controlemechanismen – toch heeft kunnen plaatsvinden. BDO zal daarbij in het bijzonder kijken naar de afgelopen zesenhalf jaar. Ook zal worden onderzocht waarom EY in zijn rol als controleur al die jaren niks heeft opgemerkt.