Adviesbureaus stomen INSEAD-alumni klaar voor rol als commissaris

21 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De komende maanden wordt een groep Nederlandse alumni van business school INSEAD klaargestoomd voor een rol als commissaris/toezichthouder. Het programma wordt gerealiseerd met ondersteuning van verschillende advieskantoren.

De raad van commissarissen (of soms de raad van toezicht) heeft de taak om toezicht te houden op de gang van zaken binnen een onderneming. Daarbij kijken de commissarissen onder meer naar het gevoerde beleid, de financiële gezondheid, de risicobeheersing en de uitvoering van de strategie. Ook functioneert de raad als klankbord voor het bestuur.

Uiteraard komt er nogal wat kijken bij het goed invulling geven aan deze toezichtfunctie. Commissarissen zijn doorgaans dan ook mensen die zelf al flink wat leiderschapservaring op zak hebben. Maar zelfs zij beschikken niet automatisch over alle benodigde kwaliteiten. Om (aanstaande) toezichthouders op weg te helpen, heeft INSEAD in 2009 IN-BOARD in leven geroepen.

Adviesbureaus stomen INSEAD-alumni klaar voor rol als commissaris

Dit jaar doorloopt weer een groep INSEAD-alumni het speciale programma van IN-BOARD voor commissarissen en andere toezichthouders. Ze volgen allen een driedaagse training bij INSEAD. Daarnaast bestaat het programma voor Nederlandse deelnemers uit lokale modules, georganiseerd in samenwerking met Nederlandse advieskantoren.

Het programma

De eerste module – die vandaag plaatsvindt – wordt verzorgd door Gwynt. Het Brabantse adviesbureau voor familiebedrijven neemt de INSEAD-alumni mee in de wereld van het commissariaat van familiebedrijven en private equity.

18 april is het de beurt aan KPMG, dat in de module Control & Audit ingaat op risk & control-frameworks, compliance, financiële en ESG-verslaglegging en de rol van het auditcomité en de externe accountant.

Op 9 mei verzorgt pr-adviesbureau Hill+Knowlton de module Communication, crisis and reputation management. Daarin gaat het onder meer over het managen van stakeholderrelaties en de rol van het bestuur versus die van de toezichtraad.

Een week later gaan Jaap Winter (partner bij Phyleon leadership & governance en RvC-lid), Loes van Dijk (bedrijfsrechtadvocaat bij Stibbe) en Alexander van der Lely (voormalig CEO en huidig RvC-lid van Lely) in op de nieuwe CSRD en governance: wat is de impact van de nieuwe richtlijn op de strategie en de toezichtraad?

Lees verder: Nederlandse bedrijven voldoen nog niet aan CSRD-jaarverslagregels.

Op 5 juni vindt een module over strategie plaats, genaamd The Ten Timeless Tests of Strategy. De module wordt gegeven door McKinsey & Company.

16 juni host Albert Jan Thomassen van familiebedrijvennetwerk FBNed een ontbijt-rondetafelgesprek rond het thema ‘Why ownership matters’.

Na de zomerstop is het 27 september tijd voor de module ‘Positioning yourself for a Board Position’. Daarin gaat executive search- en coachingbureau Partners at Work in op thema’s als kwalificeren, personal branding en netwerken.

Op 15 november vindt tot slot de masterclass ‘Class Actions: Implications for Supervisory Boards’ plaats, die wordt verzorgd door advocatenkantoor Van Doorne.

INSEAD is een internationaal instituut voor managementopleidingen. De business school werd in 1957 opgericht in Fontainebleau (iets onder Parijs) en geldt als een van ’s werelds meest prestigieuze opleidingsinstituten. Zo werd INSEAD in 2016, 2017 en 2021 door de Financial Times uitgeroepen tot de beste businessschool ter wereld.