3D-printen helpt bij stimuleren groei van koraalriffen
Ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos en overheidsinstelling JTC Corporation hebben met behulp van 3D-printtechnologie een oplossing ontwikkeld om de groei van koraalriffen te stimuleren.
Door klimaatverandering neemt de gemiddelde temperatuur op aarde toe. En daardoor smelten niet alleen de poolkappen. Het zeewater warmt eveneens op en absorbeert tegelijkertijd allerlei broeikasgassen: een samenspel dat funest is voor koraalriffen.
De verwachting is dat tegen het einde van deze eeuw verreweg het meeste koraal in de oceanen is verdwenen, bericht NOS: “Zelfs als het ons lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te verwezenlijken, verliezen we wereldwijd nog altijd zo’n 90% van de koraalriffen.”
Dat heeft grote gevolgen. Weliswaar bedekt koraal minder dan 1% van het totale oppervlak van onze aarde, maar tegelijkertijd leeft circa 25% van al het oceaanleven in deze riffen. Door het verdwijnen van koraal slinkt derhalve de biodiversiteit, terwijl deze onder andere cruciaal is voor het zuiveren van zeewater.
Koraalgroei door 3D-printen
Om die ontwikkeling een halt toe te roepen, bundelden Witteveen+Bos en JTC Corporation, een Singaporese overheidsinstelling, enige tijd geleden hun krachten. Gezamenlijk hebben de partners met behulp van 3D-printtechnologie betonnen koraalfundamenten vervaardigd, die kunnen worden ingezet ter bevordering van de koraalgroei.
Als eerste stap in het project verzamelden de twee organisaties data over de manier waarop natuurlijke koraalriffen groeien. Aan de hand daarvan werden de ontwerpen voor de betonnen fundamenten ontwikkeld, legt een woordvoerder van Witteveen+Bos uit.
“Ieder geprint fundament – waarop koraal kan groeien – kan op nauwkeurig wijze worden aangepast aan het natuurlijke patroon van het koraalrif waarin het geplaatst moet worden. Op deze manier draagt een innovatieve technologie als 3D-printing bij aan het bevorderen van de biodiversiteit.”
Zeebodemspecialist
Het is niet voor het eerst dat de specialisten van Witteveen+Bos zich buigen over een vraagstuk dat te maken heeft met de zeebodem. Zo helpen ze Rijksoverheid sinds vorig jaar bijvoorbeeld ook met het herstellen van de zeegrasvelden langs de Nederlandse kust.
Zeegras is een plant die leeft in brak of zout water. Net als koraalriffen hebben zeegrasvelden een positieve impact op de biodiversiteit. Zo leven tal van dieren – zoals kleine visjes en allerlei kreeftachtige beestjes – tussen het zeegras, waar ze zich onder andere kunnen verschuilen voor roofdieren.
Tot 1930 kwam zeegras in zeer grote hoeveelheden voor in Nederland. Sindsdien is de voorraad echter flink geslonken, onder meer omdat de mens inzag hoe hij de plant kon exploiteren voor economisch gewin.
De komende vijf jaar zet Witteveen+Bos zich samen met adviesbureau Altenburg & Wymenga, academische instelling RUG en natuurherstelbedrijf TFC in om de zeegrasvelden permanent terug te krijgen in de Waddenzee en de wateren rondom Zeeland.