JBR Governance helpt RvC’s met search en professionalisering

24 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancykantoor JBR heeft JBR Governance gelanceerd, een nieuwe dochteronderneming die zich volledig richt op advies- en werving & selectiediensten voor raden van commissarissen.

Met de nieuwe dochteronderneming brengt JBR enkele van zijn bestaande boardroomdiensten samen met de komst van een team van ervaren specialisten in executive search, executive counseling en leiderschapsontwikkeling.

“We kregen steeds vaker van onze relaties de vraag: Weet je nog een goede commissaris?”, zegt Ronald van Rijn, managing partner van JBR. Het bureau uit Zeist werkte hiervoor samen met een bekende headhunter in de markt, maar zag tijdens deze samenwerking dat juist de combinatie van klassieke headhunting met zijn boardroom-expertise van grote toegevoegde waarde kan zijn.

Daan Steenbergen, Harm Tunteler, Heske van Eyck van Heslinga en Joost de Vries

“Het gevaar bij headhunting is dat er onvoldoende aandacht is voor de board dynamics, diversiteit en complementariteit”, aldus Van Rijn. “Daarnaast speelt de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van een toezichthouder in toenemende mate een rol bij de besluitvorming in complexe vraagstukken van de onderneming. Met JBR Governance zorgen we ervoor dat deze twee werelden op elkaar aansluiten.”

Het launching team van JBR Governance bestaat uit professionals die actief zijn op het gebied van commissarissensearch, maar ook op het gebied van boardroomevaluatie, zelfevaluatie, strategie, educatie, en conflictbemiddeling. “En voor een beter inzicht in de financiële dynamiek binnen een organisatie werken we samen met het JBR Institute”, zegt Daan Steenbergen, die leidinggeeft aan JBR Governance.

JBR Institute is een opleidingspraktijk gelieerd aan JBR. De instelling is een kennishuis voor finance-expertise dat wordt geleid door Joost de Vries, die onder andere als gastdocent les geeft aan de VU en de UvA.

Steenbergen zelf komt uit de executive search-hoek. Hij was hiervoor ruim achttien jaar managing partner bij Capita Selecta. Daarvoor werkte hij voor de Angelsaksische branchegenoten Odgers Berndtson en Spencer Stuart.

“Het opzetten van een praktijk met de focus op de ontwikkeling en professionalisering van de raad van commissarissen, binnen de biotoop van JBR, was een kans die ik niet kon afslaan. Zeker omdat hier mooie lijnen samenkomen. We kunnen terugvallen op alle kennis en ervaring die bij JBR aanwezig is. Een klankbord en denktank met heel veel (inter)nationale ervaring”, vertelt Steenbergen.

“Onze kennis van de markt waarbinnen de opdrachtgever zich beweegt is één van de basisvoorwaarden voor het uitvoeren van een succesvolle search. Binnen JBR is een schat aan sector- en bedrijfsinformatie. Het biedt de mogelijkheid om binnen een search in-depth marktkennis in te brengen in het profiel van de gewenste kandidaat.”

Overige professionals die actief zijn binnen JBR Governance zijn Harm Tunteler (voormalig managing partner van Custom Management) en Heske van Eyck van Heslinga (bestuurder en commissaris).

JBR Governance is de derde dochteronderneming van JBR, naast JBR Interim Executives en het in 2020 overgenomen Mandaat. JBR is zelf vooral bekend vanwege zijn expertise in corporate finance, fusies & overnames en herstructureringen.