Stagelopen in de automotive consultancy bij MSR Consulting Group

27 februari 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Ieder jaar biedt MSR Consulting Group verschillende studenten de kans om stage te lopen. Bij het bureau uit Naarden leren ze niet alleen de fijne kneepjes van het consultancyvak, ook krijgen ze de kans om een kijkje te nemen in de wondere wereld van automotive. Twee oud-stagiairs vertellen wat studenten precies kunnen verwachten.

Bij veel studenten staat een start in de adviesbranche hoog op hun verlanglijstje. Niet verrassend, want als beginnend consultant kun je rekenen op een steile leercurve, uitdagende projecten en interessante doorgroeimogelijkheden.

Je kunt echter ook al vóór je afstuderen snuffelen aan het vak: als student stagelopen bij een advieskantoor is een uitstekende manier om erachter te komen of werken in consulting iets is voor jou.

Het kantoor vanMSR Consulting Group in Naarden

Daan Valk kan erover meepraten. De afgelopen vijf maanden was hij stagiair bij MSR Consulting Group, een toonaangevend adviesbureau met ruim twintig jaar ervaring in de automotivebranche. Na vier jaar in de collegebanken te hebben doorgebracht (Daan studeerde Bedrijfskunde) was het een “welkome afwisseling en vooral een leerzame werkervaring”, vertelt hij enthousiast.

“De eerste twee dagen bij MSR bestonden uit een uitgebreide introductie van de branche, het bedrijf en de hoofdlijnen van de projecten”, blikt Daan terug op zijn start. “De eerste weken was ik nog grotendeels bezig met het bekend raken met de systemen en werkwijzen van het bedrijf. Ik zat er echter al snel in en merkte dat de standaardtaken steeds minder tijd in beslag namen, waardoor ik aan de slag kon met meer uitdagendere taken.”

Als stagiair heeft Daan de afgelopen maanden mogen meewerken aan twee opdrachten binnen de automotivebranche. Zijn projecten en werkzaamheden waren “zeer afwisselend”, vertelt hij. “Al met al ben ik met veel verschillende aspecten en werkzaamheden bezig geweest, zowel in teamverband als zelfstandig.”

“Deze afwisseling is denk mede het gevolg van het feit dat deze projecten door een relatief klein team worden uitgevoerd, waardoor je veel meekrijgt van het project over de hele breedte. Deze afwisseling maakte mijn stage extra leerzaam en zorgde tegelijkertijd dat ik steeds weer met nieuwe interessante zaken te maken kreeg.”

Goede leerschool

Ook Wout Pijpe kijkt terug op vijf leerzame maanden bij MSR Consulting Group. Bij het adviesbureau was hij opgenomen in twee verschillende automerkenteams tijdens verschillende periodes van de stage. Ook deed hij periodiek werkzaamheden voor andere merken.

Net als Daan kende hij een vliegende start: “Ik begon met een omvangrijke introductie van zowel de werkzaamheden die ik zou gaan verrichten als het bedrijf zelf. Hier bovenop was er ook nog een introductie van het eerste project waarin ik zou gaan werken.”

“MSR is een bedrijf waar hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel hoog in het vaandel staan.”

Binnen dat project – evenals veel andere projecten – werd veel met Excel gewerkt, vertelt Wout. “En hoewel de meeste mensen, inclusief ikzelf, hier wel bekend mee zijn, valt het vaak toch tegen hoeveel relevante kennis je hiervan hebt; wist je dat je kaarten kan maken met Excel? Daardoor is het flink wennen, maar ook een goede leerschool. Na een tijdje heb je al veel geleerd, en vaardigheden opgedaan die later altijd van pas kunnen komen.”

Voor de rest bestonden Wouts werkzaamheden deels uit wekelijks terugkerende taken, evenals spontane zaken die tussendoor komen. “Bijvoorbeeld het maken van slides voor een klant, of een analyse om een probleem te doorgronden.”

Ook was Wout betrokken bij een project waarin data van verscheidene autobedrijven wordt verzameld en geanalyseerd. “In dit project heb ik het belang van duidelijke communicatie geleerd, al blijft dit een verbeterpunt”, erkent hij.

Zelf aan het stuur

Op zijn beurt heeft ook Daan mogen werken aan diverse uitdagende projecten en richtte hij zich op uiteenlopende werkzaamheden, waaronder het uitvoeren van marktanalyses en het bijdragen aan leadgeneratie. “Daarnaast heb ik regelmatig rapportages opgesteld over geboekte resultaten van ons of de klant.”

Daarmee leverde hij directe waarde aan de opdrachtgevers van MSR Consulting. “Deze marktanalyses en rapportages kwamen vervolgens vaak weer terug bij presentaties die gegeven werden aan de klant. Meestal om ofwel te laten zien wat voor resultaten wij de afgelopen tijd hadden geboekt, ofwel om aan te geven waar de kansen lagen voor de toekomst. Mede hierdoor zie je ook gelijk het praktisch nut van jouw werkzaamheden terugkomen.”

“Ik heb veel nieuwe kennis opgedaan, en dat in een team met een prettige en gezellige werksfeer!”

Wat Daan ook waardeert aan zijn tijd bij MSR is dat hij zelf aan het stuur kon zitten. “MSR is een bedrijf waar hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel hoog in het vaandel staan. Je hebt dan ook zelf in de hand hoeveel verantwoordelijkheid en uitdaging je krijgt. Het is simpel: laat je zien dat je het aankunt, dan krijg je vanzelf die extra verantwoordelijkheid en uitdaging.”

Waar de stagiairs goed worden begeleid, geeft Wout aan dat MSR wel een bepaald niveau van zelfstandigheid van ze verwacht. “Er is echter altijd iemand beschikbaar die je kan helpen mocht je ergens tegenaan lopen. Er is ook altijd ruimte voor initiatief, en er wordt naar je mening geluisterd.”

Daan knikt instemmend: “Kom je met goede nieuwe inzichten, dan wordt hier zeker naar geluisterd!”

Goede begeleiding en sfeer

Wat Daan misschien nog wel het meeste bij zal blijven aan zijn stage bij MSR is de “positieve sfeer”, die hij binnen de organisatie heeft ervaren. Zo ondersteunt iedereen elkaar waar nodig. “Heb je vragen? Je collega’s staan altijd klaar om je te helpen. En mede dankzij de gezamenlijke lunch leer je je collega’s ook op persoonlijk vlak kennen.”

Al met al heeft hij bij MSR dan ook “een mooie en leerzame tijd gehad met gezellige collega’s”, vat Daan samen. “Bedankt allemaal!”

Ook Wout heeft alles uit zijn stage gehaald waarop hij vooraf hoopte: “Mijn doel was om zoveel mogelijk te leren en werkervaring op te doen. Ik kan zeggen dat ik hierin geslaagd ben: ik heb veel nieuwe kennis opgedaan, en dat in een team met een prettige en gezellige werksfeer!”